TEEME SELGEKS Millist kindlustust on vaja autoga reisides?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Autoreisid on olnud aastast aastasse populaarsed, kuid nõuavad samal ajal ka põhjalikku eeltööd. Reisi planeerides tuleks kindlasti läbi mõelda kindlustuskaitse olemasolu ning võtta kaasa kõik vajalikud dokumendid. Millele ootamatuste vältimiseks täpsemalt tähelepanu pöörata, selgitab LHV Kindlustuse tooteosakonna juht Alver Kivirüüt.

Vaata, et autol oleks kehtiv liikluskindlustus

Liikluskindlustus on kohustuslik vastutuskindlustus kõikidele sõidukitele, mis osalevad teeliikluses – see nõue kehtib ka teistes Euroopa riikides. Kui autol on Eestis sõlmitud liikluskindlustus juba olemas, kehtib see Euroopa Majanduspiirkonna riikides ning teistes piirkondades, mis on märgitud liikluskindlustust tõendaval rohelisel kaardil: näiteks Albaanias, Makedoonias, Marokos, Türgis, Ukrainas ja Suurbritannias.

Küll aga tasub meeles pidada, et Eestis välja antud roheline kaart ei kehti Venemaal ega Valgevenes. Enne reisi algust tasub liikluskindlustuse tingimustest kindlasti üle vaadata, et kindlustuskaitse oleks olemas kõigis riikides, mida läbida plaanitakse.

Kaalu kaskokindlustuse tegemist

Kaskokindlustus on vabatahtlik sõidukikindlustus, millega hüvitatakse sinu enda sõidukile tekkinud kahjud olenemata sellest, kes õnnetuse põhjustas. Kaskokindlustuse leping tasub sõlmida siis, kui soovid kaitsta end ootamatute kulude eest – seega on see reisil vajalik, et vältida suuri väljaminekuid, kui sõidukiga midagi juhtuma peaks.

Kaskokindlustust on võimalik sõlmida ka lühiajaliselt, kuid mõistlik on valida siiski aastane periood – kui enne reisi osta kaskokindlustus lühemale perioodile, tekib risk, et kui reis ootamatult pikemaks venib, jätkub see pahaaimamatult ilma kaskokindlustuseta, sest kindlustuse pikendamine ununes.

Kontrolli üle olemasolevate kindlustuslepingute tingimused

Autoga reisimisele mõeldes tasub jälgida, et kaskokindlustuse alla kuuluks ka autoabi teenus. See on suureks abiks, kui auto näiteks tee äärde seisma jääb ja sõitu jätkata ei saa. Autoabi on kättesaadav ööpäev läbi ning aitab välismaal jõuda autoga lähimasse hoiu- või remondikohta. Autos viibinud reisijad toimetatakse vajadusel Eesti, Läti ja Leedu piires kas sihtkohta või koju. Kui autol on kaskokindlustus juba varem olemas, tasub üle vaadata, kas see kehtib ka reisil läbitavates riikides – enamasti on kindlustuskaitse Euroopa riikides olemas.

Reisile minnes võetakse tihti kaasa rohkem pagasit kui tavapärastele sõitudele – seega on hea enne reisi uurida, milline lisavarustus on sõidukikindlustusega kindlustatud. Enamasti loetakse lisavarustuseks näiteks nii katuseboks kui ka jalgrattahoidja. Samuti tuleks üle vaadata, millises summas lisavarustus kindlustatud on – juhul, kui summa on liiga väike, on mõistlik paluda lepingut muuta ja lisavarustuse kaitset reisi ajaks suurendada.

Reisikindlustus on vajalik ka autoga reisides

Samuti tuleks autoga reisides sõlmida ka reisikindlustus – seda isegi paaripäevaste reiside puhul lähiriikidesse. Kuigi näiteks kaskokindlustus katab osal juhtudel reisitõrked ja tõsisemad tervisekahjud, on tegu kindlustusjuhtumiga alles siis, kui on juhtunud liiklusavarii. See tähendab, et muudest asjaoludest põhjustatud vigastusi, haigestumist või muid ootamatuseid, näiteks sõidukist sõltumatuid reisitõrkeid, katab vaid reisikindlustus.

Tihti arvatakse, et tänu Euroopa ravikindlustuskaardi olemasolule pole reisikindlustuse tegemine vajalik. Ravikindlustuskaardi alusel hüvitatakse inimesele aga ainult selle riigi elanikele tasuta kättesaadavad meditsiiniteenused, kuid neid pakutakse riigiti väga erinevas mahus. See tähendab, et näiteks visiiditasu, haigla päevaraha, ravimid, operatsioonid ja ka transpordikulu võib jääda sinu enda kanda, mistõttu on reisikindlustus vajalik isegi naaberriiki sõites.

Võta reisile kaasa vajalikud dokumendid

Enne reisi algust tuleks üle kontrollida, et kindlustuskaitse on kehtiv ning vajalikud dokumendid sõidukis olemas. Välismaal liigeldes peab kindlasti kaasas olema liikluskindlustuspoliis ja rohelise kaardi riikides liikluskindlustust tõendav roheline kaart. Lisaks oleks mõistlik autoga reisides kaasa võtta isekopeeruv rahvusvaheliselt kasutatav liiklusõnnetuse teate blankett. Vahetult enne reisile minekut tasub meelde tuletada ka kindlustustingimused, salvestada kindlustusandja kontaktandmed ning kirjutada vajadusel üles, kuhu pöörduda, kui reisil peaks mõni ootamatus ette tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles