TASUB TEADA Kuidas aitab reisikindlustus vulkaanipurske või maavärina korral? (1)

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: IIZI Kindlustusmaakler AS

Islandil on hetkel ärev olukord, sest maavärinate tõttu kuulutati välja eriolukord ning hirm peatse vulkaanipurse ees on suur. Seevastu ei ole Sitsiilias enam karta midagi, sest vulkaan Etna purskab pea iga paari kuu järel. Mõlemal juhul on tegemist ohupiirkonnaga, kuhu lähiajal ei ole mõistlik reisida. Oluline on meelde tuletada, mis võimalused on reisi tühistamiseks ja kuidas aitab looduskatastroofi korral reisikindlustus.

Oktoobri lõpust on Islandil registreeritud tuhandeid maavärinaid ning sealse valitsuse hinnangul võivad maavärinad muutuda tugevamaks ja viia vulkaani purskamiseni, mistõttu on riigis väljakuulutatud eriolukord. Vulkaani aktiveerumine tooks kaasa paljude lendude tühistamise.

Teine eurooplastele tuntud, Sitsiilias asuv Etna vulkaan on aktiivses seisundis püsinud juba terve sajandi. Aastas või isegi ühe kuu jooksul võib vulkaan mitu korda pursata. Augustis tuli Sitsiilia pealinna Catania lennujaam ajutiselt sulgeda Etna vulkaanipurske tõttu, mis paiskas atmosfääri tohututes kogustes tuhka. Erinevate väljaannete teatel pole hetkel õnneks mingeid märke, et rahvusvahelised lennud Itaalia saarele oleks häiritud, kuid see võib kiiresti muutuda.

Reisikindlustus hüvitab ootamatu juhtumi kulud

IIZI isiku- ja varakindlustuse tootearendusjuht Pille Plees rõhutab, et reisikindlustus hüvitab vaid ootamatult tekkinud juhtumiga seotud kulud. «Kui kindlustusega tegelemine on jäänud viimasele hetkele ja enne kindlustuse vormistamist on sihtriigis toimunud maavärin või aktiveerunud vulkaani tõttu väljakuulutatud eriolukord, mis reisiplaanid segi lööb, siis ei ole enam tegemist ootamatu juhtumiga,» selgitab kindlustusspetsialist ja lisab, et sellisel juhul kindlustusest abi pole.

Pille Plees.
Pille Plees. Foto: IIZI Kindlustusmaakler AS

Kui oled juba ohupiirkonnas

Kui inimene viibib parasjagu ohupiirkonnas või reis sinna on lähiajal algamas ja reisikindlustus on õigel ajal sõlmitud, siis aitab see katta näiteks uued lennupiletid tagasi koju või ärajäänud reisi maksumuse. Plees toob näite, mille puhul oli reisikindlustusest palju abi: «Mõned aastad tagasi toimus Balil vulkaanipurse, mille tagajärjel oli turistidel keeruline saarelt minema pääseda ja paljude pikalt planeeritud puhkusereisid jäid hoopis ära. Tekkisid täiendavad majutus- ja transpordikulud ning oli vaja leida uued lennupiletid,» meenutab ta. 

Kui plaan on siiski ohupiirkonda või selle lähistele reisida, siis tuleks reis kindlasti registreerida välisministeeriumis. Nii saab reisijale tagada kiire ja efektiivse konsulaarabi ning teavitada võimalikest ohtudest piirkonnas.

Kas plaanitud pakettreisi on võimalik tühistada?

Euroopa Liidus kehtiva pakettreisi ja sellega seotud reisikorraldusteenuste direktiivi põhjendustes on välja toodud, et reisi tühistamiseks kehtivad asjaolud on näiteks sõjategevus, muud tõsised julgeolekuprobleemid nagu terrorism, märkimisväärsed ohud inimese tervisele või loodusõnnetused, nagu üleujutused, maavärinad, või ilmastikutingimused, mis muudavad võimatuks reisida sihtkohta turvaliselt pakettreisilepingus ette nähtud viisil. Omal käel reisivaid inimesi eelpool toodu ei puuduta. Lennupiletite ja majutuse tühistamisel on abi vaid õigeaegselt sõlmitud reisikindlustusest.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti andmetel on reisijal õigus pakettreisilepingust taganeda, kui sihtkohas või selle vahetus läheduses esinevad vältimatud ja erakorralised asjaolud, mis mõjutavad olulisel määral pakettreisi teenuste osutamist või reisijate vedu sihtkohta. Kui reisisihtkohas esinevad erakorralised ja vältimatud asjaolud, on sul õigus kogu raha tagasi saada. Pane tähele, et oht peab olema otsene ning vältimatu ja vajadusel pead olema valmis seda tõendama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles