LUMISED REISIPLAANID Rootsi on jõuluturgude ja talviste seikluste paradiis

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Tomtelandi teatripark.
Tomtelandi teatripark. Foto: META Advisory Group

Talviseid puhkuseid planeerides mõeldakse enamasti suusareisidele, kuid mõnusat vaheldust pakub ka jõulumaa külastamine või pühademeeleolus linnatänavatel jalutamine. Naaberriik Rootsi on suurepärane sihtpunkt nii eriliseks nädalavahetuseks kui pikemaks talviseks puhkuseks. Lastele pakub rõõmu jõuluvana külastamine, toidugurmaanid saavad maitsta kohalikke jõuluroogasid ning Rootsi Lapimaal on rohkelt tegevusi aktiivsetele puhkajatele.

Kohtu jõuluvanaga lõbustuspargis

Juba novembri keskpaigast jõulutulede valguses särav Göteborg on tuntud kui Rootsi jõululinn. Pühade meeleolu loovad mitmed jõuluturud ja laulukoorid ning valitud kunstiteosed, mida näidatakse projektoriga linna peamise kunstigalerii seinale.

Göteborgi külastuse tipphetkeks on kindlasti aga Lisebergi lõbustuspargi jõulumaailm. Pere noorimatele on seal palju tegevust päkapikkude seiklusrajal ja erinevates töötubades, samuti toimuvad etendused ning saab kohtuda jõuluvanaga. Muidugi ei puudu jõulumaalt ka turg parimate talveroogade, sooja glögi või kakao ja kingipoodidega.

Lisebergi lõbustuspargi jõulumaailm.
Lisebergi lõbustuspargi jõulumaailm. Foto: META Advisory Group

Stockholmist 300 kilomeetri kaugusel, Mora metsade vahel asub Tomtelandi teatripark, mis muutub lume saabudes talviseks muinasjutumaaks. See on samuti suurepärane koht just lastega külastamiseks ja neile jõuluelamuse pakkumiseks. Lastele toimuvad vabas õhus erinevad üritused ja etendused, mis viivad haldjate, trollide, draakonite ja päkapikkude maailma. Seikluste vahel saab puhata mõnusal reesõidul ja lõkketule ees tassi kuuma joogiga ennast soojendada. Loomulikult ei puudu pargist ka jõuluvana!

Talverõõme avastama kaugele põhja

Kui on soov kogeda tõeliselt talvist puhkust, siis tasub sõita Rootsi põhjapoolseimasse linna Kiruna. Rootsi Lapimaal saab kohtuda põhjapõtradega ning sõita kelgukoerte saanil ürgseid lumiseid metsasid avastama. Adrenaliini huvilised saavad sõita mootorsaanidel Rootsi kõrgeima mäe radadel ja üle lummava jäätunud järve. Kirunas ja selle ümbruses on ka parimad kohad virmaliste vaatlemiseks. Ja kui juba nii kaugele põhja sõita, siis on hea mõte külastada ka kuulsat jäähotelli!

Jäähotell
Jäähotell Foto: META Advisory Group

Rootsi Lapimaa avastamiseks on parim minna kohale oma autoga, mis annab suurema vabaduse ja paindlikkuse, et piirkonda avastada ja talverõõme oma tempos nautida. Kuna autosõit Kirunasse võtab terve päeva, on mõistlik sõita Rootsi öise laevaga, et kohe hommikul puhanult teele asuda. Kõige kiirem meretee Eesti ja Rootsi vahel läheb Paldiski sadamast, kust DFDS laevad jõuavad Kapellskäri sadamasse Rootsis kõigest 10 tunniga. Kapellskäri sadamast on mugav alustada teekonda edasi põhja poole, sest pääseb kiiresti ja ilma suurlinna ummikuteta maanteele.

Mitmekülgne puhkus Stockholmis

Muidugi leiab jõulumeeleolu ka Rootsi pealinnast Stockholmist. Vanalinna peaväljakul seatakse juba novembri lõpus üles jõuluturg, kuid põhjalikuma sissevaate Rootsi jõulukommetest ja toidulauast annab spetsiaalne jõulutuur. Giidiga ekskursioonil, mis viib läbi lumiste ja tuledega ehitud tänavate, kuuleb palju huvitavat jõuluturgude ajaloost ning kõige olulisemate, aga ka veidramate Rootsi pühadeaegsete traditsioonide ja pidustuste kohta.

Võib tunduda uskumatu, aga lausa Stockholmi külje all asub ka mäesuusamägi. Hammarbybackeni suusakeskuses on 4 erinevat rada, mis teeb sellest suurepärase koha, kus suusahooaega uuesti sisse elada või linnapuhkusesse üks sportlik paus teha. Kesklinnast saab suusamäele nii bussi kui metrooga ja kohapealt saab laenutada ka vajaliku varustuse. Miks mitte nautida linnatulede sära mäest suuskadega alla sõites!

Stockholmi ja selle ajalugu saab jõulukuul avastada ka paadiga. Paadituur pakub maagilisi talviseid vaateid Stockholmi lumistele katusele ja tänavatele, samal ajal tutvustab giid linna ajalugu ning näitab huvitavaid vaatamisväärsuseid. Külmakraadide pärast muretsema ei pea – pardal on põhjapõdranahad, millega ennast soojas hoida ning laeva kohvik pakub sooja Rootsi hernesuppi ja glögi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles