Ainulaadne seiklus polaarjoone taga: algas kandideerimine kelgukoeramatkale

Madis Kartau
, reporter
Copy
Fjällräven Polar 2023 finalist Kert Kivaste.
Fjällräven Polar 2023 finalist Kert Kivaste. Foto: Fjällräven

Kuue päeva ja kolmesaja kilomeetri pikkune Fjällräven Polar viib aprilli alguses kakskümmend julget taas Põhja-Rootsi arktilisele kelgukoeramatkale.

Rootsi ja Norra polaaraladel 2.–8. aprillini toimuva arktilise kelgukoeramatka eesmärk on anda inimestele võimalus kogeda elu teisel pool polaarjoont ja näidata, et õige varustuse ja treeninguga on külmades tingimustes matkamine igaühele jõukohane.

Eraldatud internetist ja muust maailmast, õpivad osalejad ainulaadse matka käigus juhtima koerarakendit ning kohanema ekstreemse kliimaga, kus temperatuur võib mõnel päeval langeda alla kolmekümne miinuskraadi.

Vaid kahekümne osalejaga polaarmatkale kandideeris eelmisel aastal kümneid tuhandeid inimesi üle maailma. Koha kelgukoeramatkal kindlustas endale ka eestlane, 36-aastane Pärnust pärit Kert Kivaste, kelle sõnul aitas polaarmatk tal üles leida sisemise seikleja.

«Ma olen elus palju reisinud ja erinevaid asju näinud, aga polaarmatk oli täiesti unikaalne kogemus, mis juhtub inimesega tõenäoliselt vaid üks kord elus,» meenutab kevadel polaarmatka läbinud Kert Kivaste. «Nädal aega looduse keskel puhastas pea kõigest ebavajalikust, aitas näha maailma täiesti teise nurga alt ja leida lisaks kõigele sõbrad kogu eluks.»

Fjällräven Polar 2023 finalist Kert Kivaste.
Fjällräven Polar 2023 finalist Kert Kivaste. Foto: Fjällräven

Kert on viies Fjällräveni polaarmatkal käinud eestlane. Esimesena käis polaarmatkal 2014. aastal Katrina Schmickler, 2016. aastal loodusfotograaf Hans Markus Antson, 2017. aastal Ketter Michelle ja 2019. aastal ka kelgukoerte matkajuhina töötanud Maiu Lünekund.

Fjällräven Polari meeskonda kuulub kakskümmend inimest ja enam kui sada kelgukoera. Matkatee algab Põhja-Rootsist Poikkijärvi kaldalt, kulgeb läbi Euroopa suurima igikeltsa ning lõpeb Põhja-Norras Signaldaleni orus. Kokku kulub kolmesaja kilomeetrise teekonna läbimiseks kuus päeva.

«Tegu on detailideni läbimõeldud matkaga ja ehkki omamoodi ekstreemne, saab sellega hakkama igaüks. Kes veel kahevahel, kas kandideerida või mitte, soovitan hirmudest lahti lasta ja kindlasti avaldus ära täita, sest kaotada ei ole midagi, vastupidi – ainult võita,» lisas Kivaste.

Polaarmatkale saavad kandideerida kõik vähemalt 18-aastased inimesed, sealjuures ei ole varasem koerarakendiga sõitmise või matkamise kogemus vajalik. Polaarmatkale pääsenud valitakse välja kolme sotsiaalmeedia väljakutse käigus ja kandideerimine lõpeb 19. novembril. Matkaks vajaliku varustuse, lennupiletid ja treeningu katab Fjällräven.

Kandideerimiseks külasta Fjällräveni kodulehekülge SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles