PÕGENE KÜLMA EEST 6 soovitust Egiptuses reisimiseks

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Egiptuse turismil on pikk ajalugu, sest see on olnud üks populaarsemaid sihtkohti turismivaldkonna tekkimise algusest saadik. Ka Balti riikides on Egiptus üks populaarseimaid reisisihtkohti - see on taskukohane riik, kus on alati suvine ilm ja päike paistab 364 päeva aastas. Paljud inimesed pole aga endiselt Egiptuses käinud ja saanud nautida ainulaadset segu iidsetest vaatamisväärsustest, imelistest maastikest, soojast merest ja mugavatest hotellidest. Reisikorraldaja Join UP! on koostanud 6 praktilist näpunäidet esmakordselt Egiptuse külastavatele turistidele.

Broneeri reis ja pane pass valmis

Mugavaim ja tõhusaim on broneerida Egiptusesse reis pigem reisikorraldaja kaudu, kui seda teha iseseisvalt: reisikorraldaja hoolitseb kõige eest - reisipakett sisaldab lendu, hotelli ja transporti. Samuti on reisikorraldajate pakutavad hinnad palju paremad kui ise broneerides. Mõnikord võib reisipaketi broneerimisel tunduda, et kõige eest on juba hoolitsetud ning kuigi reisikorraldajate eesmärk on oma klientide jaoks reisiprotsess võimalikult lihtsaks teha, on siiski mõned asjad, mida reisijad peaksid ise tegema.

Kõige olulisem on see, et reisija hoolitseks kehtiva passi olemasolu eest - pass peab kehtima vähemalt 6 kuud pärast reisi lõppkuupäeva. Samuti ei tohiks unustada, et Egiptusesse pääsemiseks on kõigil vaja viisat, kuid selle taotlemine on väga lihtne – Egiptusesse saabumisel saab viisa teha lennujaamas, Balti riikide kodanikele maksab viisa 25 eurot.

Kuidas valida hotelli?

Egiptus on tuntud oma arenenud infrastruktuuri poolest, kus uusi hotelle avatakse üsna sageli. Seega on reisijatel palju erinevaid ööbimiskohti, mille vahel valida. Traditsiooniliselt on hotellid järjestatud tärnidega 1-5, kuid kohalike iseärasuste tõttu on parem ööbida ainult 4 või 5 tärniga hotellides. Tavaliselt on neil hotellidel üsna taskukohased hinnad, mis on võrdväärsed Euroopa 3- ja 4-tärni hotellidega. 

Hotelli valides peaks jälgima ka seda, millele konkreetne hotell spetsialiseerub. Nii leiab igaüks leiab endale sobivaima variandi: leidub hotelle täiskasvanutele, lastega peredele, ööklubidega hotelle noortele ja ka hotelle oma parkidega.

Kuurortipuhkusel, kus enamik aega veedetakse hotellis, on parim variant All Inclusive, mis tähendab, et toitude ja jookide eest ei pea eraldi juurde maksma. Parima lahenduse leidmiseks on oluline jagada oma eelistusi enda reisibürooga ja/või lugeda arvustusi hotelli kohta.

Millal on parim aeg Egiptusesse reisimiseks?

Kõige populaarsem aeg Egiptuse külastamiseks ja soojade ilmade nautimiseks on oktoobrist aprillini. Talv on parim aeg, et avastada kõige populaarsemaid vaatamisväärsusi, Giza püramiide, iidset Luxorit ning minna kõrbematkale, sest temperatuurid ei ole liiga kõrged. Kõige kuumem kuu on juuli, kuid juulis-augustis on kõige parem reisida neil, kes armastavad mangosid – just siis on need imelised puuviljad eriti küpsed.

Kuidas säästa aega ja raha ekskursioonidel?

Egiptuses on kõige mugavam ja turvalisem viis riigiga tutvuda ja erinevaid tegevusi nautida ostes ekskursiooni reisikorraldaja kaudu. Võimalik on avastada ajaloolisi paiku, näha Giza püramiide või maailma suurimat vabaõhumuuseumi, külastada Luxori linna, sukelduda või ATV-ga kõrbes sõita. Neid tegevusi ei soovitata aga iseseisvalt planeerida.

Samuti ei soovitata Egiptuses tänavalt ekskursioone osta. Need ei ole tingimata odavamad, kuid on kindlasti väga riskantsed. Seega kui soovid külastada kõrbe ja püramiide või sukelduda korallrifi lähedal, tasub seda teha läbi reisibüroo või küsida ekskursiooni kohta enda hotelli vastuvõtust.

Võta kaasa sularaha

Reisijad saavad Egiptuses kasutada krediit- või deebetkaarte, kuid oluline on ka sularaha olemasolu, sest mõnes olukorras on sularahaautomaati raske leida. Eurosid või dollareid on võimalik kasutada kõigis populaarsetes turismikohtades ja samuti saab neid kohalikuks rahaks kohapeal ümber vahetada. Arvestada tuleks ka sellega, et jootraha andmine teeninduspersonalile on selles riigiks tavaks, seepärast oleks vajalik võtta kaasa sularaha eelistatavalt kohalikus valuutas.

Mida teha ja mitte teha

Kuigi arenenud turismiga riigid on väga avatud ja tolerantsed, ei tohiks kunagi unustada, et neil on kohalikud traditsioonid ja seadused, mis võivad reisija ootustest erineda. Näiteks kui soovid oma reisist videoid või pilte teha ja drooniga panoraamvaadet filmida, siis tasuks sellega ettevaatlik olla, sest droonide kasutamine Egiptuses on keelatud. Lisaks peab kohalikest pilti tehes neilt eelnevalt luba küsima ning keegi ei tohi Egiptuses politseid ja sõjaväelasi pildistada.

Üldiselt soovitatakse kanda salli või kerget sviitrit, sest ka turistidelt eeldatakse  näiteks mošeede, kirikute ja sünagoogide külastamisel käte ja jalgade katmist.

Egiptuse seaduste järgi ei tohi kohalikest randadest ka näiteks korallitükke korjata. Kõiki koralle peetakse rahvuslikuks aardeks ja trahvid rikkumiste eest võivad ulatuda isegi üle 1000 dollari.

Siiski pole Egiptuses vaid piirangud. Mõned kohalikud traditsioonid on turistidele tõeliselt lõbusad. Tänavaturgudel kauplemised on üks neist. Kaubelda ei tasu siis, kui ei ole soovi toodet osta, kuid kui on plaan päriselt midagi osta, siis tasub pakkuda oma hind alustades vaid poolega sellest, mida oled nõus maksma. Paljudel juhtudel saab kõiki esemeid sel viisil väga soodsa hinnaga osta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles