HOIATUS KÕIGILE Üliõpilane mõisteti üheks aastaks vangi pärast lennujaamas juhtunud pealtnäha süütut intsidenti

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Maen Zayyad / Shutterstock

21-aastane üliõpilane nimega Elizabeth Polanco De Los Santos oli teel Istanbulist New Yorki, kui peatus lühidalt Dubai lennujaamas. Ta mõisteti üheks aastaks vangi. Otsus tuli pärast seda, kui ta olevat puudutanud läbiotsingu ajal turvatöötaja kätt.

Elizabeth ja tema sõber otsustasid minna puhkusele. Valinud Pariisi asemel peatuse Dubais, leidsid nad end täbarast olukorrast, kui turvamehed peatasid Elizabethi, kes kandis meditsiinilist survevööd.

Ta selgitas neile, et tal oli hiljuti olnud operatsioon, mistõttu tuleb tal nüüd survevööd kanda. Siiski käskisid turvatöötajad naisel vöö eemaldada ning Elizabethil lubati lahkuda alles pärast «alandavat ja valusat» läbiotsimist, misjärel tal oli raske survevöö uuesti tööle saada.

Lehmani kolledži üliõpilane ütles, et puudutas «õrnalt» ühe naissoost turvatöötaja kätt, kui palus neil, et nad lubaksid tema sõbral teda aidata. Seepeale süüdistasid julgeolekutöötajad Elizabethi nende «ründamises ja solvamises». Tüdruk aga eitas seda.

Elizabethi hoiti mitu tundi lennujaama ülekuulamisruumis kinni, kuni talle esitati kaebus. Ta allkirjastas araabiakeelse avalduse, mille järel lubati tal lennujaamast lahkuda, kuid mõni tund hiljem määrati talle reisikeeld.

Elizabethile, kes töötab New Yorgis jaemüügijuhina, määrati trahv 10 000 AED (2600 eurot). Hoolimata suurest trahvist, mis oleks justkui piisav karistus, jätkasid tolliametnikud kaebusega ja nüüdseks on naisele määratud ka aastane vanglakaristus.

Dubais kinni peetud heategevusorganisatsiooni tegevdirektor Radha Stirling esindab inimesi, kes võitlevad Araabia Ühendemiraatides kohtuasjadega. Ta ütles, et Elizabeth on pidanud riigis kinni istudes maksma üüratuid summasid.

«Elizabeth kavatses Dubaist läbi sõites veeta vaid kuus tundi, kuid ta on seal olnud nüüdseks juba mitu kuud ja kaotanud kulude katteks 50 000 dollarit. Tüdrukule on öeldud, et tal on aastane vanglakaristus, kuid kui kõik läheb hästi, peetakse teda kinni ainult seni, kuni ta saab broneerida lennu AÜEst välja.»

«Lisaks sellele, et lennujaama töötajad alandasid ja traumeerisid Elizabethi, on ta pidanud kuude kaupa maksma kallitele advokaatidele ning jätma ülikooliõpingud katki. Kas see kõlab nagu transpordisõlm, mida inimesed tahaksid valida?»

Elizabeth kardab nüüd, et teda saadetakse kurikuulsasse Al Awiri vanglasse, mida on kritiseeritud vangide jõhkra kohtlemise pärast.

Radha lisas: «Reisijad peavad olema teadlikud, et Dubai on külastamiseks ohtlik koht. Iga riik, kus ainuüksi tõenditeta süüdistus võib lõppeda pika vangistusega, on turistide jaoks vastuvõetamatu valik ja Dubai peab kõvast vaeva nägema, et peatada õiguse niisugune kuritarvitamine.»

Allikas: The Sun

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles