Kroonitud muumiakuningas külastas Tallinna

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Dr. Hawass tutvustamas Egiptuse saladusi 2009. aastal USA toonasele presidendile Barack Obamale.
Dr. Hawass tutvustamas Egiptuse saladusi 2009. aastal USA toonasele presidendile Barack Obamale. Foto: Wikimedia Commons

​Haudade uurimisel vaaraode needust kartma ei pea, kinnitab mitmete riikide poolt egüptoloogiaalaste saavutuste eest aumärke saanud dr. Zahi Hawass, kelle reisikorraldaja  Coral Travel hiljuti Eestisse tõi.

Kuid on siiski üks «aga».

«Jessuke, Zahi Hawass on üks mu iidoleid! Sul vedas ikka hullupööra, et sa temaga kohtuda said,» hüüatas tuttav daam, kui kuulis, et vestlesin hommikul Tallinna kesklinnas ilmselt kuulsaima elusoleva Egiptuse hauauurijaga maailmas. Ja just niisama lihtsalt see juhtuski: hingeldades saabuv ajakirjanik – ise üsna rõõmus, et tal õnnestus jõuda kohale täpselt minutipealt – tõttas hotelli Radisson Collection kullakarvalisse fuajeesse, kus erinevatest aukandjatest koosneva saatjaskonnaga dr. Hawass peagi oma terava pistrikupilgu talle pööras ja uuris, et kas kodutöö on ikka hästi tehtud ja Hawassist tehtud Netflixi-film «Unknown: The Lost Pyramid» film läbi vaadatud. «Häbi sul olgu!» põrutas dr. Hawass pahaselt, kui ajakirjanik nüüd kimbatuses tunnistas, et tal polegi Netflixi. Õnneks ei kestnud juhtiva egüptoloogi – ja kahel korral Egiptuse antiigiafääride ministrina riiki teeninu -- nördimus kolme sekunditki ja juba – et ajakirjaniku «elu kergeks teha» -- hakkas ta loetlema väljakaevamisi, mis juba tehtud ja veel plaanis on. «Nagu sa tead, leidsin ma uksed suures Khufu püramiidis, kaks ust lõunašahtis ja ühe põhjašahtis,» tulistas dr. Hawass oivalises inglise keeles, mis sobib kokku ka University of Pennsylvania´sse loogelnud haridusteega. «Oktoobrikuus hakkame me uurima, mis on nende uste taga! Me leidsime ka koridori, mis on püramiidi peasissekäigu taga. – ma usun, et tõeline Khufu hauakamber on seal. Me võime sisestada koridori kaamera ja vaadata, kuhu see viib.»

See kõik oli enamvähem üksainus lause, mis viis galopeeriva hobusekarja kombel «teise projektini», millega muumiate pikka ja üksluisesse surnudolemisse vaheldust pakkuv Dr. Hawass parajasti seotud on. Selleks teiseks projektiks on Saqqara «kaotatud püramiid», mis on nüüdseks siiski õnneks üles leitud ja võib sisaldada kolmanda dünastia viimase vaarao Huni hauda. «Teda kummardati nagu jumalat ja inimesed tahtsid olla maetud ta kõrval,» tulistab Hawass, kes on ilmselt andnud oma elus sadu intervjuusid. Juba on ta leidnud sadu kirste täis vähemaid muumiaid – kõik väga heas seisukorras –, endal sõrmed hüplemas jutu saateks mööda lauapinda, mis on lage ja sile nagu saladusi täis liivakõrb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles