NÄDALA REIS Terav maa

Getter Raidam
, reisihuviline
Copy
Tundralilled villpead õitsevad ka Longyearbyeni tänavate ääres.
Tundralilled villpead õitsevad ka Longyearbyeni tänavate ääres. Foto: Getter Raidar

Südasuvisel ajal on populaarsed reisi­sihtkoha­valikud ilmselt orienteeritud kuumale rannaliivale. Mina soovitan aga just siis pikaks nädalalõpuks lennata Teravmägedele ehk Svalbardi. Arktika suve külastades tasub aga bikiinide asemel kaasa pakkida korralik talvemüts, kindad ning tuule- ja vihmakindlad pealisrõivad.

Suvel valitseb Svalbardis polaarpäev ehk päike ei looju kordagi 20. aprillist 23. augustini. Viimastel aastatel on temperatuurid Svalbardis tõusnud mitu korda kiiremas tempos kui mujal maailmas ning ühel suvepäeval mõõdeti lausa rekordilised 21 soojakraadi. Meie astume pisikesest lennujaamast samuti ootamatult päikeselisse ilma, kuigi kraadid küündivad vaid kümneni. Taamal kõrguvad kivised mäed üle mere, jõulised kelgukoerad tormavad vankrit vedades mööda ja saabunud turistid suunduvad otsejoones jääkaru eest hoiatava liiklusmärgi juurde pildijärjekorda. Jääkarusid võib siin nimelt kohata isegi linnatänavatel, kuigi suvel on tõenäosus selleks õnneks tunduvalt väiksem kui talvel.

Viieminutiline taksosõit viib meid lennujaamast Longyearbyenisse, Svalbardi suurimasse asulasse. Linnakeses asuvad mitmed maailma kõige põhjapoolsemad asutused, nagu näiteks bensiinijaam, ülikool ja pruulikoda. Restoranidest jääb meile esmalt silma suširestoran Nuga. Uurime teenindajalt tuttavliku nime kohta ja selgub, et restorani omanik ongi eestlane!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles