ÜLEVAADE Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Peter Paxx

See nädalavahetus tähistab suve lõppu ja samas kooliaasta algust. Mitmed üritused on õuest tuppa kolinud. Vaata üle, mis tuleb ja vali lemmik välja.

Muusika

Laupäeval toimub Tallinna vanalinnas eriline üritus – «Helisev linnamüür»! Hommik algab Viru väravast ja kulgeb tornist torni, väravast väravasse piki vanalinna ümbritsevat müüri. Tuuril kuulatakse erinevaid koore, soliste ja ansambleid. Laupäeval saavad alguse ka üheksa päeva kestvad Pärdi päevad.

Võrus aga saab minna Põhja-Euroopa eksklusiivseimale basskitarrifestivalile. Suur galakontsert kannab pealkirja «Eesti bassioaas 2023».

Sport

Pane juba jooksusussid valmis – Jüri Jaansoni kahe silla jooks Pärnus kutsub lippama. Tervet nädalavahetust hõlmav spordipidu pakub tegevust kogu perele. Laupäev on perepäev ning selle raames toimuvad lastejooksud, ratastoolisõit ja õhtuhämaruses valgus- ja eriefektidega pikitud Pärnu õhtujooks (3 km). Pühapäeval antakse start Kahe Silla jooksule ja käimisretkele. Eesti veeäärseim 10 km liikumisrada kulgeb Pärnu jõe kallastel.

Loodus

See nädalavahetus väärib tähistamist kahel põhjusel – kooliaasta algus ja samas suve lõpp. Need kaks käivad ju alati käsikäes. Miks mitte minna loodusesse matkale?! Toimub Sorgu ja Manilaiu suvelõpu süstamatk, Raba avastusretk räätsadel, 11. Noarootsi elamusmaraton ning Paldiski–Kersalu matk.

Muuseumid ja näitused

Iga kuu esimesel pühapäeval saab mitmeid Tallinna muuseume külastada tasuta – üritus kannab nime muuseumipühapäev. Lennusadamas on viimast nädalavahetust üleval näitus «Venezia – Merede kuninganna». Samuti hakkab lõppema Pärnus olev suur suvenäitus «Kings and Guards», kus on väljas detailirikkad ajaloolised relvad ja turvised kollektsionääri ning antiigikaupmehe Peter Mustoneni kogust.

Esmakordselt on Eesti Loodusmuuseumi saalis üleval midagi, mis ületab seni meid kammitsenud distsipliinide piire ja aitab taas siduda tervikuks selle, mis kunagi tegelikult lahus pole olnudki. Peeter Lauritsa näitus «Miski on kõigega seotud» pakub uusi viise looduse nägemiseks.

Viljandi kandis viibides käi läbi Anu Raua näituselt «Elumustrid», mida saab näha ERMi Heimtali muuseumis.

Muu

Kinos Artis on Aasia filmikultuuri festival JAFF ning Põhja-Tallinnas tuleb Vana-Kalamaja tänavafestival. Eelmisel aastal esmakordselt toimunud kogupere suurüritus «Maa tuleb linna» talutoidu laat toimub ka sel aastal ning seda Tallinnas Põhjala tehases.

Põhja-Eestis tuleb pühapäeval avatud triiphoonete ja aedade päev. Kell 11–17 saab tutvuda õue laiendatud eluruumidega, toidukasvatusega ja nautida kohalikke roogi. Möödunud aastal oli üritus väga populaarne – ilmselt ka seekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles