LÕPETA KOHE Levinud viga, mis sinu silmadele ei meeldi

Joonas-Hendrik Mägi
, suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Raamatute lugemine on kasulik eelkõige vaimule. Samas põletab lugemine rohkem kaloreid kui teleka vaatamine, sest mõistus peab intensiivsemalt töötama. Samuti on kaitstud meie silmad, kui lugemiseks on olemas vajalik valgus ja stabiilsus. Küll aga võib heast nägemisest ilma jääda sedasi lugedes. 

Sõitvas autos lugemine on meeletult hea ajaviide, kui sihtkohta on veel pikk tee ja olek üksluine. Tuleb aga mõista, et sinu nägemine sellist ajaviidet ei austa. Silmad peavad töötama topeltkoormusel, et teksti mõista. Kohe võib see tekitada peapööritust ja peavalusid, mis lõpevad väga paha enesetunde ja vahel lausa oksendamisega. Need on küll mööduvad mured, kuid mööduv ei ole silmade liigne väsimus ja pika aja jooksul tingitud lühinägelikkus. 

Autos lugemine ei jäta teile kohe küll mingit jälge, kuid teeb seda pika aja peale. Silmad on nagu selg ja põlved – mida rohkem nad elu jooksul koormust on saanud, seda kehvemas seisus on nad vanaduspõlves. 

Kui olete aga paar korda autosõidu ajal lugenud ja pärast tundnud, et silmad valutavad, ei ole vaja muretseda. Paar korda ei tee teiega midagi. Kõik head ja halvad asjad sünnivad regulaarse teguviisi tulemusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles