Põhjamaine rannapuhkus: 6 parimat randa Rootsis, mida veel sel suvel külastada

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üks suvekuu on veel ees ning ei ole hilja võtta ette lõõgastav rannapuhkus. Kui põhilised Eesti rannad juba läbi käidud, tasub pilk suunata Rootsi poole. Sealsed pikad rannajooned pakuvad Eesti randadele põhjamaist vaheldust ja iga puhkaja leiab endale meeldiva liivariba. Kuna Paldiskist sõidab DFDSi laevaga Kapellskäri Rootsis kõigest 10 tunniga, siis on rannapuhkus tehtav ka pikema nädalavahetuse reisina. Millised on 6 huvitavamat randa Rootsis, millest oma järgmist puhkust planeerides ei tohiks mööda vaadata?

Skanörs Havsbad, Skåne

Skanörs Havsbad on tõeline Läänemere pärl, mille valge liivarand ja türkiisssinise vesi meenutavad hoopis lõunapoolseimaid laiuskraade. See Skånes asuv rand on tuntud oma kaunite liivaluidete ja nende vahel asuvate suplusmajade ning madala vee poolest, mis teeb sellest ideaalse koha suvitamiseks ka väikeste lastega peredele. Lähedal asuva Falsterbo poolsaare looduskaitseala annab huvilistele võimaluse ka näiteks linnuvaatluseks.

Tylösand, Halmstad

Rootsi läänerannikul Halmstadi lähedal asuv Tylösandi rand on mitmeid kordi valitud Rootsi parimaks ning tuntud just oma elava atmosfääri poolest. Nelja kilomeetri pikkuselt rannajoonelt leiab vahemerehõngulised lamamistoolidega alad ja rannabaarid, kuid liivaluidete ja kaljude vahelt leiab ka rahu ja vaikust. Suurem osa melust on koondunud Tylösandi hotelli ümber, kust leiab lisaks spaale ja restoranidele kunstigalerii ning mitmeid vaba aja veetmise võimalusi. Suvekuudel toimuvad hotellis Rootsi tuntud artistide kontserdid.

Pite Havsbad, Piteå

Kui tavaliselt seostuvad maalilised liivarannad Rootsi lõunapoolse rannikuga, siis kaugel põhjas asuv Pite Havsbadi randa on nimetatud isegi Rootsi Rivieraks. Kilomeetripikkusel rannaribal saab palaval suvepäeval end arktilistes vetes jahutada. Ranna kõrval asuva Pite Havsbad turismikeskuse territooriumil on üks Rootsi suurimaid telkimisalasid, lisaks veel veepark, hotell ja spaa. Kaugel põhjas saab “kesköise päikese” käes rannamõnusid nautida kuni hiliste õhtutundideni.

Långholmsbadet, Stockholm

Linna- ja rannapuhkuse saab ühendada Stockholmi südames asuvas Långholmsbadeti rannas. Liivase kalda ja ujumissildadega rannal saavad suvitajad samaaegselt nautida vaateid Stockholmile ning ka värskendavat suplust. Vaatamata oma asukohale pealinna südames, on vesi rannas väga puhas. Pärast randa on võimalik minna jalutama Långholmeni parki või külastada saare 250 aasta vanuses vanglas asuvat muuseumit.

Böda Sand, Öland

Ölandi saarel asuv Böda Sand on tuntud oma laiade valgete liivarandade poolest, mis ulatuvad nii kaugele kui silm ulatub. Sealt leiab mitmeid kämpinguplatse ning rohkelt võimalusi erinevate veespordialade harrastamiseks. Lastega pered saavad ranna lähedal külastada ka veeparki ja rannakompleksis on terve suve eraldi programm pere pisematele suvitajatele. Ideaalseks perepuhkuse paigaks teeb Böda Sandi ka sealne madal vesi.

Tofta, Gotland

Rootsi suurima saare Gotlandi läänerannikul asuv Tofta rand on populaarne suvituskoht nii kohalike kui ka turistide seas - 2019. aastal valiti Tofta ka Põhjamaade parimaks rannaks. See peresõbralik rand on madalate ja rahulike vetega, mistõttu on see suurepärane koht just lastega suvitamiseks. Otse rannas on näiteks pagariäri, mis pakub kohapeal valmistatud küpsetisi ja värskelt jahvatatud Gotlandi kohvi. Rannast vaid 20 minuti pikkuse autosõidu kaugusel on ka maaliline Visby vanalinn, mida ujumise ja päevitamise vahel uudistama tasub minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles