REISISPIKKER Kümme nippi muretuks lastega reisimiseks

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suvi on jõudnud haripunkti: koolilastel on vaheaeg, lasteaiad on kollektiivpuhkusel ning saabunud on aeg, mil suurem osa Eesti perekondi võtab koos lastega ette kauaoodatud suvereisi. 

Salva Kindlustuse reisikindlustuse tootejuht Ille Saks jagab reisispikrit, mida järgides sujub lastega reisimine muretult.

Tee reisikindlustus isegi paaripäevaseks reisiks

Vahet pole, kas lähed Lätti või Lõuna-Aafrika Vabariiki, oht õnnetusse sattuda või puutuda kokku muude viperustega on mõlemal puhul olemas. Tihti ei mõtle reisijad, et harjumuspärane väljasõit naaberriiki ootamatuseid kaasa tuua võiks, kuid tasub meeles pidada, et õnnetus ei vali aega ega kohta. Näiteks pimesoole lõhkemine võib kaasa tuua ligi 2000 euro suuruse ootamatu kulu.

Veendu, et reisitõrke- ja pagasikindlustust tehes oleks valitud piisavad summad

Tihti kiputakse kindlustust tegema minimaalsetele summadele, sealjuures reisitõrkekindlustust. Mõtle hoolega enda pere vajadustele. Kui jääd jätkulennust endast sõltumatutel põhjustel maha ja pead perega öö võõras riigis veetma, siis kui suur peaks olema rahahulk lisastressi vältimiseks? Kas paarsada eurot katab ära kõik kulud, kui sihtkohas tuleb paar päeva ilma isiklike asjadeta veeta? Vaevalt, et lapsed on kauaoodatud puhkusel nõus enda ujumisriideid mitu päeva ootama. Kaalu ka vastutuskindlustuse kaitset, mis võib säästa soovimatutest kulutustest, mida paraku aktiivsed perevõsukeset kipuvad vanematele aeg-ajalt tekitama. Näiteks, hotellitoas palli mängides, tabab pall kogemata televiisorit ja see kukub seinalt maha. Vastutuskindlustuse kaitse olemasolul hüvitab selle kahju kindlustus.

Tee ka lastele pagasikindlustuse kaitse

Olenemata sellest, et kolmeaastase asjad on vanema kohvris, vajab ka tema pagas kindlustuse kaitset. Kui kohver hilineb ja lapse asjad on vanema kohvris, siis on kindlustatud ainult vanema pagas ning võsukese esmatarbekaubad ja muu kaasnev kulu ei kuulu hüvitamisele.

Pagasikindlustus ei ole ainult kohver

Tihti kipume seostame pagasiga ainult kohvrit, kuid tegelikult kuuluvad pagasikindlustuse alla ka näiteks kohvris olevad esemed. Kui võtad reisile kaasa ka lapsevankri, siis tea, et ka kergkäru kuulub pagasiesemete alla.

Hädavajalikud asjad käsipagasisse

Kui kohver peaks reisil kaotsi minema või sihtkohta hilinema, on kõige olulisem säilitada rahu. Mõtle eelnevalt korralikult läbi, mis asjadeta saad hakkama ja mis on hädavajalikud. 

Reisitõrke puhul otsi alternatiive

Kui olete keset ööd jäänud võõrasse lennujaama jätkulennu tühistamise tõttu lõksu, siis uuri, kas lennujaama kõrvalt läheb sihtkohta buss või rong. Lääne-Euroopas on parem rongi- ja bussiühendus, kui sa arvata oskad, millest tulenevalt võite endalegi ootamatult veel mõne tunniga sihtpunkti jõuda selmet kaotada aega lennujaamas asenduslennu ootuses. Näiteks Frankfurdist, eestlaste ühest populaarseimast ümberistumise lennujaamast, võib jõuda rongiga Pariisi kolme ja poole tunniga. Ja sellise kiirrongiga sõit on lastele kindlasti parem seiklus, kui pikkades lennujaama järjekordades seismine. Võrdluseks: Tallinnast sõidab buss Võrru neli tundi.

Euroopa ravikindlustuskaardist reisimisel ei pruugi piisata

Isegi, kui reisite Euroopa Liidu riiki ja teil on olemas Euroopa ravikindlustuskaart, ei kata see paraku kõiki kulusid, mis ootamatu haigestumise või traumaga kaasneda võivad. Näiteks ei kata ravikindlustuskaart erameditsiini. Kui pere satub puhkama väiksesse rannakülasse, kus valvekliinikud puuduvad, siis tuleb teha teine kord mitme tunniseks ulatuv taksosõit lähima suurlinna EMO-sse ning sellist sõitu ravikindlustuskaart ei kata. Reisikindlustuse tervisekaitse aga võimaldab pöörduda ka lähimasse erakliinikusse või hotelli tasulisse meditsiinilisse kabinetti, aga ka vajadusel sõita arsti abi saamiseks taksoga katab kindlustus sõidumaksumust. Samuti ka juhul, kui haigestumise tõttu olete sunnitud veetma sihtkohas lisaöid ja ostma uued tagasipiletid.

Majutust valides, püüa leida kodule sarnaseid võimalusi

Lastega reisimisel vajame paratamatult rohkem ruumi ja vahendeid. Tasuks kaaluda rendikorterit, millel on mitu tuba, et nii sina kui ka lapsed saaksite pärastlõunal uinakut teha ja öösiti end sügavalt välja puhata. Kööginurka võib vaja minna väikelaste toidu valmistamisel. Lisaks võivad nii lapsed kui ka sina vähevarieeruvast hotellitoidust ära väsida, mille ainus alternatiiv hotellis elades oleks väljas söömine. Korteris elamine tuleb tihti ka soodsam ning paljud rendikorterite kompleksid on varustatud basseiniga.

Leia optimaalseim transpordiliik

Lennureisi puhul eelista otselennu võimalust, siis väsivad lapsed vähem ära ja ei tüdine pikkadest ooteaegadest ning lennuterminalide vahel askeldamisest. Otselennu puhul on pagasi kadumine või hilinemine vähem tõenäone. Alati uuri ka teisi transpordiliike või nende kombinatsioone – võib-olla oleks mõistlikum ja mugavam kombineerida hoopis isiklik auto rongi- või meretranspordiga? Sellisel juhul saad rohkem asju kaasa võtta ja kohapeal on sul ka auto olemas, mis annab suurema vabaduse.

Mõtle läbi meelelahutus

Kõik vanemad teavad, et lapsed ei talu rutiini ja igavust. Enne reisi mõtle läbi, milliseid mänguvõimalusi saad neile autos, lennukis, bussis või rongis pakkuda, mis ei kaalu palju ega nõua meeletult ruumi. Tegeluskaardid ja muud nuputamismängud ja joonistustarbed on siinjuures väga hea valik. Aga isegi te ei soovi, et laps mitu tundi järjest vaatab tahvlist multikaid, saab ka tahvlist saada hea reisisell, kui tõmmata sinna eelnevalt harivat sisu. Uuri kindlasti ka, kas lennufirma pakub pardal lastele midagi (näiteks kleepsudega värvimisraamatuid või vihikuid merelahingu mängudeks) ning kas lennujaamas, kus peate kauem ootama, on lastele mõeldud mänguala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles