VÄRSKE UURING Selgusid parimad ja halvimad riigid elamiseks ja töötamiseks — Eesti teeb teistele silmad ette ühes valdkonnas (4)

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Foto: DavideAngelini / Shutterstock

Üle 12 000 expat'i (e k inimene, kes elab või töötab välisriigis) seas läbi viidud Expat Insideri uuringus järjestatakse 53 riiki, analüüsides tegureid, nagu elukvaliteet, sisseelamise lihtsus, isiklikud rahaasjad ja palju muud.

1. Mehhiko

Välismaalaste hinnangul on parim riik elamiseks ja töötamiseks Mehhiko. Alates Expat Insideri esimesest uuringust 2014. aastal on Mehhiko olnud alati viie parima hulgas. Kümne aasta jooksul on Mehhiko kuulunud sisseelamise lihtsuse indeksi poolest parimate hulka (1. koht 2023. aastal). Välismaalased Mehhikos on hinnanud sealse sõbralikkuse esikohale: kõrgelt hinnatakse kohalike elanike üldist sõbralikkust (91 protsenti vs. 67 protsenti kogu maailmas) ning mehhiklaste sõbralikkust välismaalastest elanike suhtes (89 protsenti vs. 65 protsenti). Sõprade leidmine (2. koht) pole samuti probleem. Umbes kolm neljast välismaalasest ütleb, et kohalikke sõpru on lihtne leida. See on ilmselt üks põhjus, miks Mehhikos elavatel välismaalastel on isiklik tugivõrgustik (2. koht) ja nad on üldiselt oma sotsiaalse eluga rahul (4. koht).

Värvikirev ja võimsa kultuurilooga Mehhiko
Värvikirev ja võimsa kultuurilooga Mehhiko Foto: ooo.photography/Shutterstock

Mehhikol on üldises välismaal töötamise indeksis positiivsed tulemused (22. koht). Välismaalased on Mehhikos elades eriti rahul oma isiklike karjäärivõimalustega (4. koht), õiglase tasuga (5. koht) ning töö- ja eraelu tasakaaluga (7. koht). Elukvaliteedi indeks (26. koht) näitab üsna vastakaid tulemusi. Negatiivne on see, et Mehhiko on poliitilise stabiilsuse poolest alles 45. kohal ja 18 protsenti välismaalastest ei tunne end seal turvaliselt, mis on rohkem kui kaks korda suurem ülemaailmsest keskmisest (8 protsenti). Positiivne on see, et riigi vaba aja veetmise võimalused (2. koht) kuuluvad maailma parimate hulka. Üldiselt on 90 protsenti välismaalastest oma eluga Mehhikos rahul, võrreldes 72 protsendiga kogu maailmas.

Tossa de Mar, Costa Brava, Hispaania
Tossa de Mar, Costa Brava, Hispaania Foto: kavalenkau/Shutterstock

Mehhikole järgneb Hispaania, mis on alates esimesest Expat Insideri uuringust olnud alati elukvaliteedi indeksi esikümnes. Näiteks on riik oma vaba aja veetmise võimaluste poolest pidevalt kuulunud maailma parimate hulka, olles 2023. aastal taas 1. kohal.

TOP 10 edetabel

  1. Mehhiko
  2. Hispaania
  3. Panama
  4. Malaisia
  5. Taiwan
  6. Tai
  7. Costa Rica
  8. Filipiinid
  9. Bahrein
  10. Portugal

Uuringu põhjal on elukvaliteedi poolest maailma õnnetuim riik 53. kohal asuv Kuveit. Kuveidis elavad välismaalased pole rahul vaba aja veetmise võimalustega (53. koht). Umbes pooled tunnevad, et nad ei saa ennast ja oma arvamust avalikult väljendada. See protsent on maailma keskmisega (15 protsenti) võrreldes pea kolmekordne (49 protsenti). Samuti jääb vajaka tervishoiu kättesaadavusest (47. koht), taskukohasusest (45. koht) ja kvaliteedist (46. koht).

Kuveidile järgnes 52. kohal Norra, mille kohta toodi välja, et see on ebasõbralik ja kallis riik, kuhu on raske sisse sulanduda. Norra on isiklike rahaasjade indeksis 52. kohal, kuna rohkem kui kolm viiest välismaalasest (62 protsenti) hindab kohalikku elukallidust negatiivselt, võrreldes 35 protsendiga kogu maailmas. 37 protsenti ütleb, et nende leibkonna sissetulekust ei piisa mugavaks eluks (vs. 27 protsenti kogu maailmas).

TOP 10 kõige madalamate tulemustega riiki

44. Jaapan

45. Uus-Meremaa

46. Malta

47. Itaalia

48. Lõuna-Aafrika

49. Saksamaa

50. Lõuna-Korea

51. Türgi

52. Norra

53. Kuveit

Eesti

Eesti asub edetablis 29. kohal. Meile eelneb Saudi Araabia ja järgneb USA, põhjanaabrid soomlased asuvad 16. kohal. Eesti teeb suurepärase tulemuse töökultuuri ja rahulolu indeksis, olles esikohal. Head tulemused on meil veel ohutuse ja turvalisuse indeksis (10. koht) ning kliima ja keskkonna valdkonnas (11. koht). Samas finantsindeksi poolest oleme võrreldes eelmise aastaga kukkunud 20 kohta – 2023. aastal 45. koht 53st, olles koos Singapuriga üks suurim kaotaja. Välismaalased Eestis on kõige vähem rahul finantsilise olukorra ja hindadega.

Expat Insider 2023 aruanne on uuring elust välismaal, mis põhineb rohkem kui 12 000 välismaalase kogemustel. Uuringuga saad tutvuda siit.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles