TÄHELEPANU, VARGAD Vaata, kuidas itaallased valjuhäälselt turiste varaste eest kaitsevad

Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Suvi on parim aeg Euroopas ringireisimiseks, mis tähendab ka seda, et see on ideaalne aeg taskuvarastele, et röövida pahaaimamatuid turiste. Üks itaallanna on asunud sel suvel sotsiaalmeedias taskuvargaid ebamugavatesse olukordadesse panema, et nad puhkust nautivaid turiste ei segaks.

Üsna ruttu TikTokis populaarseks muutunud videoid teeb 57-aastane Veneetsia naine Monica, kes rääkis väljaandele Newsweek oma kiiresti kogutud kuulsusest. Ta on osa vabatahtlike rühmast Cittadini Non Distratti, mis tähendab itaalia keeles «Tähelepanelikud kodanikud». Rühmitusse kuuluvad kohalikud itaallased, kes aitavad turiste potentsiaalsete varguste eest kaitsta.

Monica selgitas, et ta on taskuvaraste vastu seisva rühmituse liige olnud juba 30 aastat ning hetkel tegelevad turistide kaitsmisega 40 kohalikku inimest. Ligi 270 000 jälgijaga Cittadini Non Distratti TikToki kontol on võimalik tutvuda paljude videotega Monicast ja teistest vabatahtlikest, kes karjuvad keset rahvahulka taskuvaraste peale, et neid alandada ja eemale hirmutada, kirjutab Men's Journal.

@cittadininondistratti2 #BORSEGGIATORI #cittadininondistratti #CITTADININONDISTRATTI #PICKPOCKETS #VENICE #pickpockets #BORSEGGIATRICI #VENEZIA ♬ suono originale - WE ARE BACK

Videoid jagades on Monica õpetanud paljudele TikToki kasutajatele üsna olulisi itaaliakeelseid sõnu, näiteks nagu «attenzione» (tähelepanu) ja «borseggiatrici» (taskuvargad). Naine sõnas, et tema jaoks pole see üllas või tähelepanuväärne tegevus, vaid lihtsalt tema enda avalik panus suurema hüvangu nimel.

Naine rääkis, et nad otsustasid hakata videoid avalikult levitama, et taskuvaraste probleemi turistide hulgas rohkem jagada. Tema hinnangul on just Veneetsias toimuva kohta vähe teavet ja puudu ennetustööst. Monica sõnab, et ta on väga õnnelik, et need videod aitavad inimestele näidata probleemi tõsidust nii Veneetsias kui ka teistes Itaalia linnades. Ta jätkas selgitamist, kuidas taskuvargad ei varasta kottidest ainult lihtsaid asju, nagu rahakotid või telefonid, vaid isegi turistide reisidokumente.

@cittadininondistratti2 #PICKPOCKETS #VENICE #BORSEGGIATORI #VENEZIA #CITTADININONDISTRATTI #BORSEGGIATRICI #cittadininondistratti ♬ suono originale - WE ARE BACK

Kuigi võiks eeldada, et ametivõimud on täiendava abi eest tänulikud, pole nad vabatahtlikest korravalvuritest just vaimustuses. Nende mure seisneb selles, et paljud vargad on noored ja kui neid otse teolt ei tabata, siis ei saa neid ka süüdi mõista.

Kolm aastat tagasi väljaandele Deutsche Welle antud intervjuus sõnas Veneetsia politseiliidu liige Diego Brentani, et nende videote internetti postitamine on keelatud, eriti kui videosse jäänud potentsiaalsed vargad on alaealised. Lisaks ütles Brentani, et seni, kuni neid ei tabata, kehtib süütuse presumptsioon.

Siiski on hea meeles pidada, et kui satute sel suvel Veneetsiasse või mõnda teise Itaalia linna ja kuulete tuttavaid hüüdeid «Attenzione, borseggiatrici!» kontrollige oma kotte ja taskuid, et veenduda, et kõik olulised asjad oleks ikka alles.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles