PLANEERI PUHKUST 10 soovitust, mida külastada Montenegros

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Balkani poolsaare üks väiksematest riikidest Montenegro on mitmekülgne ja vaheldusrikas – justkui assortii, mis pakub igaühe maitsele midagi meeliköitvat ja unustamatut. Reisikorraldaja Novatours valis kümme Montenegro kõige silmapaistvamat paika ning jagab soovitusi ka sulle.

1. Budva – riigi tuntuim kuurort rannapuhkuseks

Montenegro ranniku keskosas asuv Budva on nii riigi kui kogu Vahemere üks tuntumaid turismisihtkohti kauni linnosa, mõnusate randade, laia valiku hotellide ja elava ööeluga. Budva paistab silma erilise vanalinna poolest – justkui linn linnas. Kitsad kõrvaltänavad, neli kirikut, linnamuuseum, restoranid, baarid ja suveniiripoed meelitavad siia külastajaid kauemaks kui vaid paariks tunniks. Kes otsib vaiksemat puhkusemeeleolu, leiab selle kohe Budva kõrval asuvast Bečiči linnakesest, kus on pikk liivane rannajoon, mõnusad hotellid ja rahulikum eluolu.

Budva linn
Budva linn Foto: Shutterstock

2. Sveti Stefan – Aadria mere ranniku eksklusiivseim paik

Umbes 8 kilomeetri kaugusel Budvast, kivisel saarel, asub väike Sveti Stefani küla, mis on Aadria mere ranniku vaatamisväärsustest kõige erakordsem. Selle paiga vaateid võib tihti kohata turistidele mõeldud Montenegro postkaartidel ja kataloogides. Kuni 15. sajandini elasid Sveti Stefanis kalurid, kuid 1950. aastal muudeti saar üheks suureks luksuslikuks hotelliks, mida armastavad külastada paljud kuulsused üle kogu maailma.

Saarel paiknevad üksteise kõrval villad, eramud ning terrakota stiilis katustega külalismajad. Siin-seal on võimalik kohata keskajast säilinud suurtüki avasid ja kahureid. Ainult hotellikülastajatele mõeldud saart ühendab mandriga kitsas maariba, mis jaotab ranniku kaheks ilusaks liivarannaks – see on avatud kõikidele soovijatele.

3. Lovčeni mägi – Montenegro üks pilkupüüdvamaid loodusobjekte

Montenegro looduse krooniks oleva Lovčeni mäe tippu ehivad kaks tohutusuurt graniidist tippu. Mägi on osa Lovceni rahvuspargist, mis on kogu riigi uhkuseks. Mäe tipust avaneb panoraamvaade Kotori kindluslinnale, ümbritsevatele mäenõlvadele ja -tippudele ning säravsinisele Kotori lahele.

Lovčeni rahvuspargis on väga mitmekülgne floora ja fauna. Pargis leidub enam kui 2000 erinevat taimeliiki. Selline elurikkus on tingitud suurtest kõrgustest ning mandrilise ja Vahemerelise kliima koosmõjust.

4. Durmitori rahvuspark – paradiis looduse nautlejatele

Montenegro loodeosa mägipiirkonnas asuv Durmitori rahvuspark on Dinaari mäeaheliku olulisim piirkond, mida iseloomustavad kõrged tipud, laiuvad metsad ja sügavad mäekurud. Rahvuspark hõlmab ühtekokku 23 mäetippu, 18 liustikujärve ning Tara jõge, mis voolab läbi Euroopa suurima kanjoni.

Durmitori rahvuspark on tänu oma elurikkusele ja võimsale maastikule paljude loodusesõprade meelispaik. Talvel vallutavad mäetippe andunud suusa- ja lumelauafännid ning suvekuudel köidavad nõlvad matkajaid ja looduses seiklejaid. Pargi floora ja fauna on imetlusväärne  – siin elab enam kui 1500 erinevat taimeliiki, 163 linnuliiki ning hea õnne korral võid kohata ka Euroopa suurimad liblikaid.

Durmitori rahvuspark
Durmitori rahvuspark Foto: Shutterstock

5. Tara kanjon – julgetele seiklejatele

Durmitori rahvuspargi pilgupüüdjaks on kahtlemata Tara jõe kanjon. Ligi 1300 m sügavune jõesäng kannab uhkusega Euroopa sügavaima kanjoni tiitlit. Tara kanjoni ühendab aastatel 1937–1940 ehitatud Tara sild, mis kõrgub 172 meetri kõrgusel jõe kohal ning oli valmimise hetkel Euroopa suurim omataoline. See on alati olnud suureks inspiratsiooniks kunstnikele ning selle ilu on tunnustanud paljud arhitektid ja insenerid.

6. Kotor – eriline ja kordumatu

Kotori linn on heitnud ankru täpselt mägede ja mere vahele, andes paigale lummava ja ainulaadse ilu. Seega pole imestusväärne, et reisiajakiri Lonely Planet kuulutas 2016. aastal just selle Vahemere-äärse sadamalinna kõige vaatamisväärsemaks ja ilusamaks reisisihtkohaks.

Kotoris on aeg justkui peatunud ning olevik elab keset keskaegsete kirikute, katedraalide ja Veneetsia paleede labürinti. Linna ümbritseb Veneetsia vabariigi ajal ehitatud linnamüür, vanalinna iseloomustavad pikad käänulised tänavad, mis viivad erinevate platside ning kirikuteni. Kotori laht, mis paikneb kahe mäe vahel, on Euroopa kõige lõunapoolsem fjord. Siit on võimalik nautida üht selle maailmajao ilusaimat vaadet – helesinine vesi, kaldalt paistavad valged jahid, taamal kõrguvad mäed – seda ilu ei saa märkamata jätta ei päevavalguses ega ka öötuledes.

7. Tivat – Montenegro oma Monaco

Kotori linna lähedal asuv Tivat on riigi üks noorimaid linnu. Varasemalt üsna tagasihoidlikust linnakesest on tänu suurtele ümberehitustele tänaseks kujunenud tipptasemel puhkusesihtkoht, kus suviti keeb elu täistuuridel. Sealne rannapromenaad sobib ideaalselt pikkadeks jalutuskäikudeks ja päikese nautimiseks ning kuulus jahisadam Porto Montenegro kostitab küllusliku luksusega – sadamas peatuvad luksusjahid ning tänavaid ääristavad poed ja kvaliteetsed restoranid.

Vaatamisväärsustest soovitame Tivatis külastada lillede saart Ostrvo Cvijeća, autentset puuküla Gornja Lastvos, Püha Nikolause saart ja kuulsat Plavi Horizonti randa.

Tivat
Tivat Foto: Shutterstock

8. Perast – killuke Veneetsiat Montenegros

Kotorist loodes asuv Perast on väike kivivillade ja ajalooliste kirikutega ehitud linnake, mis oli oma hiilguse tipus Veneetsia võimu ajal aastatel 1420–1797. Sellest perioodist on tänini linnas alles kaunis Veneetsia arhitektuur ja hinnalised vaatamisväärsused, mis meelitavad siia palju turiste. Suurimateks ajaloolisteks pärliteks on tänapäevani säilinud 16 kirikut, 17 baroki stiilis paleed ning 9 kaitselinnust.

Perasti linnast avaneb lummav vaade Kotori lahele ning kahele rannikuäärsele saarele – Sveti Djorde ja Gospa od Škrpjela (Our Lady of the Rocks). Neist viimane on tehissaar, mille ehitasid legendide järgi Perasti ja Kotori meremehed.

9. Ulcinj – linn, mille uhkuseks on jumalikud rannad

Ulcinj on Montenegro lõunapoolseim linn, mida külastatakse eelkõige sealsete suurepäraste randade pärast. Paljude arvates on Ulcinj rannad justkui «Jumala antud». Rannikuala on ligi 33 km pikk ning 18 km sellest on peene valge liivaga randade päralt. Suureks plussiks on ka soe ja äärmiselt läbipaistev merevesi, mis lisab puhkusele veelgi jumet. Soovitame kindlasti külastada Velika plaza't (Suur rand), Mala plaza't (Väike rand), Ada Bojana ning Borove sume randu.

10. Podgorica – kaasaegne Montenegro pealinn

Podgorica on olnud Montenegro pealinn alates 2006. aastast, mil riik iseseisvus. Kuigi esmapilgul võib see tunduda uue linnana, täis kaasaegseid maju, kaubanduskeskuseid ja hooldatud parke, on tegelikult Podgorical sajanditepikkune ajalugu. Üheks märkimisväärseimaks on kellatorn Sahat kula, mis seisab linna uue ja vana osa piiril.

Linna lähedal asub kuulus Shkodёri järve rahvuspark ja Shkodёri järv, mis on kogu Balkani poolsaare suurim. Park on ideaalseks kohaks matkajatele, siia on rajatud umbes 10 matkarada, mis viivad ajalooliste külade, koobaste, koskede, looduslike basseinide, üksikute häärberite ning mesindusega tegelevate farmideni. Park on koduks ka väga haruldastele taime- ja loomaliikidele ning järves on esindatud üle 50 erineva kalaliigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles