Nendes Euroopa linnades on turiste rohkem kui kohalikke elanikke

Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvisel ajal populaarsetesse Euroopa linnadesse reisides tuleb enamasti arvestada suurte rahvamassidega. Selleks, et oskaks mõnda rahvarohket linna vältida või tiheda liiklusega arvestada, korraldati uuring, mis näitas, millistes linnades on turismihooaja tipus rohkem külastajaid, kui kohalikke elanikke.

Puhkuste sihtkohti soovitava lehekülje Holidu uuringu kohaselt on kõige rahvarohkem reisipaik Horvaatia linn Dubrovnik. Kuigi mõnes Euroopa linnas on suvisel ajal inimesi rohkem kui Dubrovnikus, on ajaloolises Horvaatia linnas turismi tippajal reisijate ja kohalike elanike arvu vahel kõige suurem vahe, kirjutab Express.

Dubrovnik.
Dubrovnik. Foto: Simun Ascic/Shutterstock

Nimekirja jõudsid ka populaarsed linnad Itaalias, Kreekas ja Belgias, kuid esikümnest jäi täielikult välja näiteks üsna levinud sihtkohad Ühendkuningriigis. Nimekirja jõudnud linnu ähvardab ületurism, mis avaldab survet kohalikele inimestele, sest elanikud on sunnitud toime tulema liiklusummikute, liigse müra ja kinnisvara hindade tõusuga.

Kõige turistirohkemad linnad Euroopas

1. Dubrovnik, Horvaatia

2. Veneetsia, Itaalia

3. Brugge, Belgia

4. Rhodos, Kreeka

5. Reykjavik, Island

6. Firenze, Itaalia

7. Heraklion, Kreeka

8. Amsterdam, Holland

9. Dublin, Iirimaa

10. Tallinn, Eesti

Juulis ja augustis on turismi tipphooaeg, kus Dubrovnikus on umbes 36 turisti iga kohaliku elaniku kohta. Horvaatia linn võitleb turistide rohkuse vastu omamoodi, kehtestades ratastega kohvrite keelu ajaloolises vanalinnas. Lisaks võivad turistid saada kopsaka trahvi selle eest, kui nad tarbivad alkoholi avalike kaitstud alade, näiteks kooli, läheduses.

Veneetsia saavutas nimekirjas teise koha ning on samuti üks Euroopa turistirohkemaid linnu, kus iga kohaliku elaniku kohta viibib linnas 21 turisti. Itaalia ülipopulaarne linn püüab samuti vähendada külastajate arvu kehtestades kruiisilaevade keelu ja küsides vaid üheks päevaks linna külastavatelt turistidelt lisatasu.

Veneetsia.
Veneetsia. Foto: Shutterstock

Belgia linnas Brugges on samuti tekkinud olukord, kus linnas viibib 21 turisti iga elaniku kohta ning samasuguse külastajate arvuga maadleb ka Kreekas asuv Rhodos.

Reykjavik ei pruugi olla kõigi jaoks ideaalseks suvepuhkuse sihtkohaks, kuid Islandi pealinn on üks Euroopa aktiivsemaid, kus on iga elaniku kohta 16 turisti.

Kuigi ka Tallinn mahub nimekirja esikümnesse, pole olukord võrreldes teiste kuulsate Euroopa linnadega niivõrd hirmuäratav. Eesti pealinnas viibib Holidu andmete järgi suvisel ajal umbes 10 turisti iga kohaliku elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles