SUVINE PUHKUSEIDEE Rootsi avastamata pärl – Kapellskär ja selle ümbrus

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Uppsala.
Uppsala. Foto: META Advisory Group

Rootsi maalilise rannajoone ääres asuv Kapellskär ja selle ümbrus jääb turistidele sageli märkamatuks, kuigi Eesti külastajate jaoks on need kõigest 10 tunni kaugusel. See piirkond pakub aga külastajatele autentset Rootsi kogemust ning kauneid loodusvaateid, mida on eriti mugav autoga avastada. Samuti ei ole kaugel ka suurlinna melu, sest Kapellskäri sadamast jõuab kiirelt ja mugavalt suurematesse ja tuntumatesse Rootsi linnadesse, mida suvepuhkuse ajal külastada. 

Sigtuna

Sigtuna.
Sigtuna. Foto: META Advisory Group

Sigtuna on Rootsi vanim linn, mis asutati rohkem kui tuhat aastat tagasi. Linna tänavapilt on läbi aastate suuresti samaks jäänud – imetleda saab hästi säilinud varemeid, vanasid kirikuid ja omapärase stiiliga puitmaju. Üheski teises maailmapaigas ei ole säilinud nii palju ruunikive kui Sigtunas, mis annavad väärtusliku ülevaate sajandeid tagasi elanud inimeste elust, uskumustest ja lugudest.

Linnas, mis asub Kapellskäri sadamast veidi rohkem kui tunniajase autosõidu kaugusel, on palju ajaloolisi vaatamisväärsusi: riigi väikseim raekoda, vanad kodutalud, viikingiaegsed kirikud ja varemed. Linna läheduses on viis imelist lossi, igaüks neist pakub ainulaadset ajaloolist atmosfääri ja kauneid maastikuvaateid. Mälareni järve kaldal asuvas ajaloolises linnas on ka lausa 10 looduskaitseala ning mitmeid rannaalasid. Eestist jõuab kohale kõige kiiremini Paldiskist DFDSi laevaga, mis jõuab Kapellskäri sadamasse 10 tunniga ning sealt Sigtunasse on veel kõigest tund. Autorändu tehes ei ole vaja muretseda ka pagasipiirangute ega koju jäänud lemmikloomade pärast.

Riddersholmi looduskaitseala

Kohe Kapellskäri sadama läheduses asub Riddersholmi looduskaitseala. Kokku 655 hektaril, millest maismaad on umbes pool, laiub mitmeid erinevad maastikuid – karjamaadest sarapuuaedade ja rannaniitudeni. Eriti rikkalik on loodus looduskaitseala keskel, kus kasvab mitut liiki erilisi orhideesid. Kaitsealal ja selle lähedal on kokku 19 kilomeetrit erineva pikkuse ja raskusega matkaradasid, mitmeid häid ujumiskohti, telkimisplats ja külalissadam. Jalutuskäigule tasub kaasa võtta ka binokkel, sest kaitsealal pesitseb väga rikkalik linnustik, näiteks on võimalik näha kalakotkaid ja ka jäälinde.

Kui telkimine ei ole meeltmööda, on võimalik ööbida kämpingutes või Kvarnbackeni ala lähedal asuvas Kapellskäri hostelis. Looduskaitseala ümbritsev piirkond on olnud asustatud juba keskajast alates, ning lisaks kaunile loodusele saab vaatama minna ka näiteks Riddersholmi mõisa või mitmeid ehtsa Rootsi atmosfääriga rannaäärseid külasid ja linnu.

Suurlinnade lähedus

Kapellskärist on lihtne ja kiire avastada ka Rootsi suurlinnu, näiteks Uppsalat ja Stockholmi. Kapellskärist Uppsalasse sõidab veidi vähem kui pooleteise tunniga, Stockholmi minekuks kulub umbes tund.

Uppsala
Uppsala Foto: META Advisory Group

Stockholmi on nimetatud Euroopa Veneetsiaks ning suvi on üks parimaid aegu seda külastada. Lisaks vanalinnale tasub kindlasti avastada ka Stockholmi saarestikku, sealseid vaatamisväärsuseid ja loodust, mida on kõige mugavam teha jalgrattal või paadiga. Vaid tunniajase paadisõidu kaugusel mööda Mälareni järve on ka Unesco maailmapärandi hulka kuuluv Drottningholmi loss, mis on ehitatud Versailles' eeskujul.

Uppsala on üks Rootsi vanimatest linnadest ning tänapäeval tuntud eriti just ülikoolilinnana. Linnas asub Skandinaavia kõrgeim hoone, Uppsala katedraal. Veidi kesklinnast väljas on ka Gamla Uppsala, muistne arheoloogiline paik, kus asuvad kuninglikud hauad ja kus saab eriti hea ülevaate piirkonna kunagiste viikingite ja keskaja kohta. Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Uppsalas palju ilusaid parke, lummav ülikooli botaanikaaed ning mõnusaid jalutuskäike saab teha ka linnast läbi voolava Fyrise jõe kaldal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles