ÜHE PUHKUSE LUGU ⟩ Kuidas kolme lapsega pere neljaks päevaks matkabussiga Rootsi sõitis

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Olga koos lastega.
Olga koos lastega. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Tuntud kondiiter ja kokaraamatu autor Olga Kaju käis hiljuti oma viieliikmelise perega Rootsis reisil. Suur matkabuss pakiti pilgeni asju täis: 5 ratast, kanuu ja kajak, tõukeratas, grillimisvarustus ja kõik muu vajalik, mis peab lastega reisides kaasas olema. Koos 2-, 4- ja 6-aastaste lastega sõideti esmaspäeva õhtul Paldiskisse, et jõuda laevaga juba järgmisel hommikul Rootsi Kapellskäri.

Rootsi on lastega reisimiseks üks lihtsamaid kohti, kus meelelahutust pakuvad isegi autoaknast paistvad teistsugused loodusmaastikud ja loomad ning ka lühikese vahemaa peale jääb palju külastamist väärivaid kohti. Seetõttu oli lihtne võtta ette üks minipuhkus, mis ei vaja suurt planeerimist ja korraldamist. 

Lapsed laevamõnusid nautimas.
Lapsed laevamõnusid nautimas. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Pakkimine oli küll veidi pingeline, aga õnneks mahtus kõik meie suurde autosse ära! Meil on mugav matkabuss, mis on ametlikult B-kategooria auto, aga laevadele minekul läheb masin oma mõõtude ja kõrguse tõttu kirja veoautona, mistõttu on laeval reisimine sellega tavaliselt üsna keeruline. Seekord otsustasime sõita aga DFDS laevaga, mis sõidab Paldiskist Rootsi ainult 10 tunniga. Sõit oli kiire ja mugav ja autotekil oli meie jaoks lahedalt ruumi.

Esialgne plaan oli minna lastega Kolmardeni loomaaeda, mis on Skandinaavias suurim. Kahjuks tuli nagu kiuste nädal enne reisi teade, et loomaaed on just meie reisi ajal nädalaks suletud. Kuna tööd oli palju, siis ei olnud meil aega ka alternatiivide peale mõelda. Seega pakkisime lihtsalt esmaspäeval asjad, asusime Paldiski sadama poole teele ning kui teisipäeva hommikul DFDS laevaga Kapellskäri sadamasse jõudsime, hakkas abikaasa ühes suunas sõitma ja ma asusin samal ajal telefonist vaatama, kuhu täpselt minna. Vaatasime, et Kapellskärist lõunasse jääb saarestik nimega St. Anna Archipelago, kus saab sõita kanuuga ja püüda kala ning otsustasimegi sinna suunduda.

Perega paadisõidul.
Perega paadisõidul. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Saarestikus olime kokku kaks päeva, kuid sisse jäi tunne, et vabalt oleks võinud seal veel sama kaua olla! Seal oli lihtne ja mugav: palju paadirente, abivalmis personal, kes andis kaardid ja soovitas marsruute, kuhu paadiga reisida. Saarte läheduses oli ohutu ja madal vesi ning mitmekülgne piirkond pakkus palju põnevat. Nägime saari, kus olid ainult kajakad ning ka selliseid saari, kus on inimasustus ja ööbimiskohad. Meil olid küll kõik asjad endal kaasas ja saime ise hästi hakkama, kuid seal saab reisida ka väheste asjadega. ihtsalt rentida ja hotelli broneerida. Paljud jäävad sinna 5-6 päevaks ringi sõitma ja puhkama.

Rootsi pluss on see, et seal on nii palju ruumi. Kunagi ei ole suuri rahvamasse ja järjekordi nagu näiteks Lõuna-Euroopas. Rootsis on rahulik, vähe rahvast ja lastega lihtne. Palju kohti, mis pakuvad avastamisrõõmu nii lastele kui vanematele. Ka matkaautoga reisimine on Rootsis saanud väga populaarseks ja mugavaks. Leidub palju ametlikke parkimis- ja ööbimiskohti matkaautodele, aga tegelikult saab ööbida kõikjal kus on soovi. Euroopa lõunapool ei tohi väljaspool põhiparklaid ööseks jääda, aga Rootsis on lubatud: leiad mugava kohakese metsas või ilusa lõkkeplatsi ja sätid end ööseks sinna.

Paadiga on lihtne Rootsi saarte vahel liikuda.
Paadiga on lihtne Rootsi saarte vahel liikuda. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Matkasellid kasutavad sellist telefonirakendust nagu Park4night. Sealt saab palju kasulikku infot: kus on head rajad, avalikud tualetid ja ööbimiskohad matkabussidele. Tänu sellele leidsime isegi koha, kus sai tasuta bussi vett täita. Kuna paljud kasutavad seda, siis seal on alati ka palju aktuaalset infot: reitingud, fotod ja palju muud. 

Ideaalne ööbimiskoht.
Ideaalne ööbimiskoht. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Kolmandal päeval võtsime suuna Astrid Lindgreni maailma, mis jäi samuti mugavalt lähedale. Kuigi lapsed ei ole Astrid Lindgreni tegelastega veel nii tuttavad, siis oli neil ikkagi huvitav. Ja endale pakkus palju nostalgiat. Etendused olid kõik rootsi keeles, aga see ei heidutanud kedagi, show oli niimoodi üles ehitatud, et ei olnudki vaja aru saada! Formaadilt on see sarnane Lottemaale, aga veelgi suurem: õiged Lindgreni fännid jäävad sinna tavaliselt päevadeks, võtavad ööbimiskoha või jäävad mitmeks päevaks oma matkabussiga. Meie kiirustasime kõigest 4 tunniga läbi.

Laste lemmikuks saanud trollipark.
Laste lemmikuks saanud trollipark. Foto: Erakogu / Olga Kaju

Tee peale jäi ka spontaanne vahepeatus, trollirada Trollparken, mis oli umbes 2-kilomeetrine rada mäest üles ja alla, mida ääristasid trolliskulptuurid. Hiljem lastega reisist rääkides selgus, et see oli nende lemmik elamus.

Viimasel päeval ja tagasisõidul sadama poole käisime lennumuuseumis The Swedish Air Force Museum, kus oli vahva interaktiivne ala, mis pakkus palju nalja. Ning õhtul sõitsime tagasi Kapellskäri sadamasse, et laupäeva hommikuks DFDSiga Paldiskis maabuda. Kuna sõit kestis ainult 10 tundi, jäi see laste jaoks isegi lühikeseks! Nad leidsid laevalt vahva mängutoa ja neid oli raske õigel ajal magama meelitada.

Kuna reis oli nii vahva, siis oleks tahtnud isegi kauemaks jääda. Just hakkas mõnus reisirütm sisse tulema ning tee peale jäi mitu kohta, kus oleks tahtnud pikemalt peatuda. Seega soovitus tulevikus reisijatele: minge pikemalt! Ning ei ole vaja üleplaneerida või aega liigselt sisustada. Rootsis on nii palju avastada, ja paljud kohad jäävad lihtsalt tee peale.

Nelja päeva jooksul ei tahtnud me lapsed kordagi telefoni või multikaid. Nad vaatasid ilusat loodust autoaknast, leiutasid lõkke ääres mänge, vaatasid, kuidas isa kala püüab. Lõppkokkuvõttes oli isegi tore, et loomaaeda ei saanud! Saime spontaanselt väga laheda reisi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles