LINN MÄE JALAMIL Roosakast kivimist Jerevan (2)

Copy
Laulvate purskkaevudega Vabariigi väljak Jerevanis – väljaku ümber on valitsushooned ja rahvusmuuseum.
Laulvate purskkaevudega Vabariigi väljak Jerevanis – väljaku ümber on valitsushooned ja rahvusmuuseum. Foto: Shutterstock

Mundris politseinik paneb tänaval suitsu ette, tumeda peaga tädi hüüatab teisele prouale vene keeles hoiatavalt: «Hakkab vist sadama!», jalakäijad tormavad nagu kari noori hobuseid rohelisest tulest julgustatuna ülekäigurajale, autod (ja mõned Ladad) sööstavad sama julgelt inimeste vahele. Suitsetav politseinik vaatab olukorda mõtlikult, ohkab tüdinult ja otsib taskust välja vile…

Olen esimest korda Jerevanis, värskelt lennujaamast taksot võttes rahaliselt tünga saanud, ning otsime naisega kesklinnas kohalikku toitu pakkuvat restorani, et maitsta ghapama’t – üht Armeenia rahvusroogadest, mis näeb välja justkui plahvatama pandud kõrvits, kuhu sisse on veel pärast pauku riisi topitud.

Armeeniaga tutvumist võikski meelevaldselt just söömisest alustada, sest kuigi Armeenia köök on Eesti omaga võrreldes nüansirikkam, ei pea seal maal pakutavat lobi pelgama. Armeenlaste nii Lähis-Ida kui ka Vahemere toidutraditsioonidest inspireeritud söögivalik on eestlase maavillasele maole sobiv ega löö seedimist korrast ära. Minu väitele saab kinnitust leida ka kodumaal, ilma ennast pika reisiga tülitamata. Ka Eestist leiab tegusate armeenlaste püsti pandud restorane.

Tagasi üles