Maailma ajalugu suunanud hotell Helsingis ilmub taas pildile

Silvia Pärmann
, reisiajakirjanik
Copy
Crowne Plaza hotelli välisvaade.
Crowne Plaza hotelli välisvaade. Foto: Crowne Plaza

Kunagi president Kekkoneni avatud eliithotell Soome pealinnas on saanud noorenduskuuri järel uue hingamise. 

1970. aastatel Euroopa ajaloos olulist rolli mänginud hotell Crowne Plaza Helsingi on suures mängus tagasi. Veel paari aasta eest tundus, et hotelli Crowne Plaza Helsingi säravamad päevad jäidki avamisjärgsete 1973. ja 1975. aasta suvedesse, kui õhtuti võis selle baaris näha klaasikest tõstmas Ameerika ja Nõukogude saadikuid George Vesti ja Lev Mendelevitšit või siis briti diplomaati Brian Falli brändit nautimas Liechtensteini vürsti Heinrichi seltsis.

Lobbybaar
Lobbybaar Foto: Crowne Plaza

1975. aasta juulis kubises Helsingi ja eriti Crowne Plaza välismaistest kuulsustest: presidendid, peaministrid, vürstid ja igasugused peasekretärid, kõigil kaasas korralik saatjaskond – see tähelepanuväärne seltskond oli kogunenud, et olla tunnistajaks hotellist üle tee asuvas Alvar Aalto projekteeritud ja alles äsja valminud Finlandiatalos allkirjade andmisele Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverentsi (CSCE) lõppaktile. Toona veel uhiuus, glamuurse heleda Carrara Bianco marmoriga kaetud fassaadiga arhitekt Pauli Lehtineni projekteeritud Crowne Plaza ei jäänud staararhitekti majale sugugi alla – selle oli president Kekkonen ise avanud 20. mail 1972. aastal ja tundus, et enam glamuursemaks kõik minna ei saagi. Ja pikka aega ei läinudki. Helsingi täitus uuemate ja trendikamate hotellidega ning Crowne Plaza ei pälvinud suurt kellegi tähelepanu, peale tuhandete hallides ülikondades konverentsikülaliste, kes sulasid kokku hotelli järjest tuhmimaks muutuvate seintega. Varsti ei mäletanud enam keegi, et selle majal mõnusal atmosfääril oli olnud oluline roll diplomaatide mitteametlike sõprussidemete tugevdamisel ja kindlasti suuresti tänu sellele sai võimalikuks, et allkirjastati julgeolekupoliitiline kokkulepe, mis aitas tugevdada inimõigusi ja saavutada leebemat maailmapoliitilist kliimat, mille kiiluvees tekkisid mitmed inimõiguste eest seisvad organisatsioonid, nagu näiteks Harta 77 ja Human Rights Watch.

Nullindate alguse renoveerimine, mis pidi hotelli tagasi Helsingi ihaldusväärsemate peatumispaikade nimekirja lennutama, ei teinud seda paraku üldsegi mitte. Ehkki teisel pool teed oli vahepeal avatud veel uus ooperimaja, eelistasid kultuurituristid elada igal pool mujal, aga mitte Töölö asumis ja ka kohalikud vuhisesid jalgratastel pead pööramata Crowne Plaza baarist ja restoranist mööda. Aastal 2020 algas kolmas katse, kui appi tõttas sisearhitektuuribüroo dSign Vertti Kivi & Co, mis on ka näiteks Tallinna Hiltoni interjööri ja Tallinki MyStari autoriks. Nad lähenesid majale lugupidamise ja imetlusega – sest imetlemisväärset graniiti seintel ja vahepeal kultuslikuks muutunud täispuidust 1970. mööbliesemeid ja hinnalisi puust seinapaneele olid sisearhitektid Jorma Valve ja Maj Kuhlefelt sinna kunagi heldelt paigutanud. Hotelli uus interjöör teeb kummarduse selle ajaloole, kuid ei tee kompromisse tänaste väärtuste nimel.

Hotelli numbrituba
Hotelli numbrituba Foto: Crowne Plaza

1970. aastatel, kui Crowne Plaza kerkis, oli Töölö tegelikult suhteliselt uus linnaosa. Suhteliselt selles mõttes, et Toجˆoجˆloجˆ oleks nagu alati olemas olnud, see oli elav ja tegus küla juba enne, kui Helsingi sündis. 1640. aastal kolis Helsingi Vantaanjoki suudmest lõuna poole, kus asus peamiselt rootsikeelne Toجˆoجˆloجˆ. 1643. aastal kinkis kuninganna Kristina kogu Töölö ala Helsingile. Selline Töölö, millisena meie seda täna näeme, ehitati aga aga 1920.–1930. aastatel, kui Helsingi maadles probleemidega, mille põhjustas kiire rahvastiku kasv, mis tähendas pööraselt suurt nõudlust uute korterite järele. Töölö ja Helsingi südalinna ühteseks linnaruumiks sidumiseks toimus Soome ajaloo esimene linnaruumi arhitektuurikonkurss, mille võitis arhitekt Gustaf Nyströmi (kelle projekti hiljem küll üksjagu muudeti), kes kehtestas valitsevaks stiiliks põhjamaise klassitsismi koos laiade teede ja imposantsete ühiskondlike hoonetega. Nii et kui Crowne Plazat ehitati, oli kõik ümberringi mitte sajandeid vana, vaid uhiuus, tänaste suurte parkide võimsad puud alles haprad oksaraod. Crowne Plaza oli osa Töölö renessanssist. Kuna ajalool on komme ennast korrata, siis 2020. aastatel on Crowne Plaza taas osa Töölö renessanssist. Arvukate avalike hoone ja kortermajade vahele on Töölösse viimastel aastatel pugenud hulk uusi kohvikuid, restorane, raamatupoode, galeriisid ja väikeseid poode ning linnaosa, kus kultuurist pole küll kunagi puudust olnud, pulbitseb uuest energiast. Tänane Töölö peegeldub hotelli interjööris niisamuti, kui ilmselt tegi seda 1970. aastate Helsingi kõige moodsam linnaosa. Kõige suurema muutuse on läbi teinud hotelli vastuvõtuala, millest on saanud glamuuriga flirtiv, ent siiski mõnusalt kodune koht, mille baar tundub taas olevat üks parimaid kohti linnas, kuhu keegi dringile kutsuda või kuhu õhtust sööma minna. Ehkki Helsingis pole puudust inspireerivatest kohtadest, kus arvuti taga kaugtööd teha, alustades linna uueks maamärgiks saanud raamatukogust Oodi ja lõpetades rea hipsterikohvikutega, on Crowne Plaza praegu veel Töölö inimeste endale hoitud saladus, kus on praegu veel külluslikult vaikust ja ruumi nii endale kui mõttelennule. Vertti Kivi peamine inspiratsiooniallikas ongi olnud maja ise ja selle 1970. aastate glamuur. Uus interjöör heliseb selle vaimuga kindlasti kokku, luksuslik õhkkond on ehk õige pisut hubasem ja ligipääsetavam selle sõna igas tähenduses, julgustades sisse astuma ka neid, kel parasjagu pole plaanis mõne vürsti või peaministriga kohtuda. Kõik on pehmem ja ümaram sõna otseses tähenduses – vaibad, ümmargused lauad, pehmed sametkatted toolidel. Tubade uut stiili võiks kirjeldada ajatuna, ent ometigi mõjuvad need väga kaasaegselt ja värskelt. Igas toa seintelt leiab abstraktsed fotod, mis lähemal uurimisel osutuvad kõik looduspiltideks, mis inspiratsiooni saanud suurtest pargist, millele osadest akendest ka vaade avaneb.

Hotelli 15 konverentsiruumi annavad vihje, et jätkuvalt on väga oodatud külalised, kes Helsingisse ennekõike töömõtetega suunduvad. Ent Helsingi on koht, kus suur kiusatus tööreisi lõppedes alustada puhkusereisi ja Crowne Plaza Helsinki – Hesperia on maja, kust sellisel juhul välja kolida küll pole vaja.

Hotelli restoran
Hotelli restoran Foto: Crowne Plaza
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles