Kuidas nautida muretut autoreisi Euroopas?

Copy
Foto: Shutterstock

Kui plaanid suveks Euroopa autoreisi, on oluline mõelda läbi kõik turvalisusega seotud aspektid, sealhulgas marsruut, rohelise kaardi ja Euroopa ravikaardi olemasolu, liikluskindlustus, kaskokindlustus, reisikindlustus, auto ülevaatus ja hooldus ning lisavarustuse paigaldamine. Siin on mõned olulised punktid, mida meeles pidada, et teha reis tõeliselt muretuks.

Liikluskindlustus

Kui reisid autoga Euroopas, siis peaksid teadma, et liikluskahjustuste hüvitamiseks on vaja vastutuskindlustust. See on kohustuslik sõlmida kõikides Euroopa Liidu riikides, välja arvatud Andorra, Liechtenstein, Norra ja Šveits. See kindlustus kaitseb sind kahju eest, mida õnnetuse korral põhjustad teistele liiklejatele, kuid see jätab katmata sinu enda autole tekitatud kahju. Seetõttu tasub kaaluda ka täiendavat kaskokindlustust, mis hüvitab kahju, mis võib tekkida sinu enda autole erinevate olukordade tõttu, näiteks liiklusõnnetuse, vandalismi, varguse või tulekahju korral. Kaskokindlustus hüvitab kahju nii sinu enda sõidukile kui ka teistele sõidukitele. Kindlustuse kaitse ulatus sõltub kindlustuslepingust, mille sõlmite.

Reisikindlustus

Reisikindlustus on sama oluline kui kindlustus sinu autole. Kui plaanid sõita Euroopas pikemat aega, peaksid kaaluma reisikindlustuse sõlmimist. See kaitseb sind erinevate ootamatute kulude eest, näiteks lennu tühistamise või viivituse korral, kui auto vajab teel remonti või kui tekivad terviseprobleemid. Reisikindlustus aitab sul katta ka ootamatuid kulusid, näiteks majutus- ja transpordikulud juhul, kui auto jääb teel seisma. Reisikindlustust valides tutvu tingimustega ja vali enda jaoks kõige sobilikumad lisad.

Auto ülevaatus ja hooldus

Enne reisi tuleb teha auto ülevaatus ja vajadusel lasta autot hooldada, et tagada ohutu ja muretu sõit. Veendu, et kõik auto olulised osad ja seadmed oleksid töökorras, sealhulgas tuled, pidurid, rehvid ja vedrustus. Samuti on soovitatav enne reisi lasta teha õlivahetus ja veenduda, et kütusesüsteem oleks puhas. Kui sul on kindlustus, mis hõlmab reisitõrkeid, siis võid kindel olla, et vajadusel hüvitatakse sinu autole tehtud remondikulud.

Lisavarustus

Kui soovid paigaldada oma autole lisavarustust, nagu katuseboksi või jalgrattaraami, peaksid kindlasti kaaluma lisakindlustuse võtmist. Näiteks, kui sul on katuseboks, mis sisaldab olulisi isiklikke asju, tasub kindlustada ka selle sisu, et katta kahju juhul, kui need asjad varastatakse või kahjustuvad õnnetuse tagajärjel. Samuti tasub kontrollida, kas lisavarustuse paigaldamine võib mõjutada autokindlustuse kaitset ning vajadusel teha vastavad muudatused. Enne lisavarustuse paigaldamist tuleks kindlasti uurida ka seadust ja veenduda, et lisavarustus vastab kohalikele nõuetele ja standarditele.

Avarii korral toimimine

Kui satute avariisse, on oluline alati fikseerida juhtunu kirjalikult koos teise poolega ning vajadusel võtta politseiga ühendust ja kutsuda nad õnnetuspaigale. Samuti on soovitatav kaasa võtta rahvusvaheliselt kasutusel olev liiklusõnnetuse teate vorm, mida saab sündmuskohal täita.

Kui auto on reisi ajal kannatada saanud, kuid sõiduvõimeline, võite jätkata reisi, kuid kindlasti tuleb teavitada kindlustusseltsi õnnetusest ja tegeleda auto remondiga hiljem. Kui auto ei ole sõiduvõimeline, tuleks kasutada autoabi teenust, mis aitab auto lähimasse remondikohta pukseerida.

Enne reisi on soovitatav tutvuda liikluskindlustuse poliisidega ja veenduda, et autoabi kehtib ka välismaal. Samuti tuleks alati teavitada õnnetusest politseid ning järgida nende juhiseid, kuna erinevates Euroopa riikides kehtivad erinevad seadused ja tavad, mis võivad nõuda politsei kohale kutsumist.

Kuidas tagada mõnus ja turvaline pikk sõit? Siin on mõned soovitused, mida kindlasti kaaluda tasub.

Esiteks, olge puhkuse ajal hästi välja puhanud ja puhake piisavalt, et vältida väsimust ja lihaspingeid. Võtke sõidu ajal pause, et jalutada, sirutada ja lõõgastuda ning vaatamisväärsusi nautida.

Teiseks, koostage reisiplaan, mis hõlmab sõidetavat teekonda, peatusi ja ööbimiskohti, et hoida end ajakavas ja vältida võimalikke eksimusi. Samuti uurige enne reisi teid, mida mööda sõidate, ja jälgige liiklusinfot.

Kolmandaks, veenduge, et teil on kaasas vajalikud dokumendid, nagu pass, juhiluba ja kindlustusdokumendid. Ärge unustage teha nendest koopiad ja hoidke neid eraldi.

Neljandaks, uurige kütusehindade erinevusi riigiti ja leidke veebilehti, kus saate kütusehindu võrrelda, et teha parimaid tankimisotsuseid.

Reisides erinevates riikides, proovige kindlasti kohalikke toite, mis on üks suurimaid reisimise naudinguid. Olenemata sellest, kas olete Austria mägismaadel või Portugali rannikualal, ärge jätke proovimata kohalikke delikatesse. Nii saate nautida mitmekesist ja meeldejäävat reisi.

Copy
Tagasi üles