HEA TEADA Tuntud kohad maailmas, kus on endast pildi tegemine keelatud

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Reisides on tihti põnevate vaatamisväärsuste juures suur soov ennast pildile jäädvustada, et seda siis hiljem perega jagada või sotsiaalmeediasse postitada. Piltide tegemisel peab siiski väga ettevaatlik olema, sest üle maailma leidub üsna palju tuntud kohti, kus selfi tegemine on keelatud ning keelu rikkumise korral võib lausa trahvi saada, vahendab Express

Selfide tegemine on niivõrd tavaline tegevus, et see on muutunud paljude jaoks loomulikuks viisiks, kuidas enda toimetusi ära märkida. Paljud sihtkohad üle maailma on inimestel endast pildi tegemise ära keelanud vaid ohutuse huvides – selleks, et põnevat pilti saada, on paljud turistid valmis eluga riskima ning nii võib näiteks Ameerikas ohtlikele loomadele liiga lähedale sattuda või Jaapanis elektrilööki saada.

Hispaania

Hispaania linnas Pamplonas toimuva maailmakuulsa Running of the Bullsi festivali ajal on selfide tegemine keelatud. Jooksvate vihaste härgade keskel on see üks vähestest reeglitest, mis takistab turistidel asjatuid riske võtmast. Reegel hoiab turiste ka härgadest eemal, sest nendega kokku juhtudes võib inimese elu ohus olla. Härjaga selfi tegemise eest võib turistile määrata kuni 3000-eurose trahvi.

Prantsusmaa

Lõuna-Prantsusmaal asuv rand on keelanud turistidel selfide tegemise väga omapärasel põhjusel. Garoupe ranna ametivõimud tahavad, et turistid naudiksid käesolevat hetke, mitte ei näitaks end pidevalt sotsiaalmeedias. Selfide keelustamisega üritavad kohalikud takistada ja vältida neid inimesi, kes oma puhkusereisiga vaid internetis uhkustada tahavad.

Ühendkuningriik

Turistidel on keelatud teha selfisid Londoni Toweri juveelimajas, kus hoitakse kroonijuveele.

Lisaks valvuritele jälgib juveele külastajaid üle 100 valvekaamera, seega on reeglit rikkuvaid turiste võimalik kiiresti tabada.

USA

New Yorgi loomaaedades, karnevalidel ja tsirkustes kehtivad mitmed ranged selfie-reeglid. Pärast seda, kui turistid vaimustusid tiigritega selfide tegemisest, keelati kõikides New Yorgi loomaaedades tiigritega piltide jäädvustamine. Selfid on keelatud ka Californias Tahoe järvel, kuna piirkonnas on palju metsikuid karusid. Pargi ametnikud olid mures, et turistid liikusid karudele liiga lähedale, selleks, et võimalikult head pilti tabada.

Saudi Araabia

Saudi Araabia valitsus on keelanud inimestel Mekas palverännakul olles selfisid teha. Ametivõimud leidsid, et piltide tegemine häirib pühalikule piirkonnale vajalikku rahu.

Jaapan

Selfipulgad ja selfide tegemine on kõikidel Lääne-Jaapani raudteeplatvormidel elektrilöögi kartuses keelatud. Lääne-Jaapani rongiliiklust korraldav ettevõte hoiatas kliente õhus olevatest juhtmestikest tulenevate elektrilöökide eest, mida pikad selfipulgad võivad võimendada.

Mitmed riigid on hoiatanud inimesi riskantsete selfide ohtude eest, eriti pärast traagilisi õnnetusi, kus turistid on hullumeelselt pilti tehes hukkunud. 2008. aasta jaanuarist kuni 2021. aasta juulini hukkus selfidega seotud õnnetustes umbes 379 inimest, kelle keskmine vanus oli 23 aastat. Turistid peaksid olema eriti ettevaatlikud kõrgustes ja kaljuservadel, mis võivad ootamatult muutuda väga ohtlikeks. Reisijad peaksid alati järgima kohalikke reegleid ja jälgima kõiki hoiatusmärke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles