HÄIRIV Jaapani hotelli spaas kasvatati veevannides surmavaid baktereid

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ühe 158-aastase Jaapani hotelli ülemus vabandas klientide ees, sest leiti, et hotelli spaa veevannid on täis surmavaid baktereid. Bakterite leviku põhjus seisnes selles, et külalistemaja töötajad vahetasid vannide vett šokeerivalt harva, vahendab travel.nine

Jaapanis Chikushinos asuvas Daimaru Besso võõrastemajas saab nautida traditsioonilistes onsen'i ehk kuumaveeallikate vannides ligunemist, mis kasutavad toimimiseks ka kohalike kuumaveeallikate vett. Loodusliku veega vanne külastas hiljuti ka tervisekontroll, kes tuvastas veest legionella baktereid, mida uuringute kohaselt oli vees 3700 korda rohkem kui lubatud.

Selgus, et bakterid levisid vees hästi, sest kui tavaliselt peaks onseni vannide vett vahetama igal nädalal, vahetati tegelikult vett vaid kaks korda aastas. Külalistemaja omava ettevõtte president Makoto Yamada vabandas sügavalt kõigi ees ja avaldas kahetsust, et selle osas varem midagi ette ei võetud.

Vannidest leitud Legionella bakterid võivad põhjustada legionelloosi, mis on tõsine kopsupõletiku tüüp. Inimesed võivad haigestuda, kui nad hingavad sisse baktereid sisaldavaid veepiisku ning see tekitab kopsudes infektsiooni. Selline bakter võib elutseda kõikjal, kus on suurem kokkupuude veega, näiteks võib neid leida dušiotsades ja segistites, mullivannides, kuumaveepaakides, purskkaevudes ja suurte hoonete veesüsteemides.

Ettevõtte president Yamada tunnistas, et ei teadnud vee vahetamise tähtsusest. Ta sõnas sellel pressikonverentsil, et ta polnud seadusega kursis ja arvas, et veest leitud ohtlik bakter polnud tegelikult tervisele kahjulik. Lisaks sõnas Yamada, et kuigi vette kloori lisamine oleks aidanud probleemi vähendada, ei soovinud hotelli meeskond seda kasutada, sest neile ei meeldinud kloori lõhn.

Vannid suleti ajutiselt pärast bakterite avastamist, kuid nüüd on hotellis olevad vannid taas turistidele avatud. Hotelli enda kodulehekülg kirjutab, et kuumaveeallikate ehk onsen'i vannide vesi on pärit Futsukaichi kuumaveeallikast, mis on üle 1300 aasta vana ning sümboliseerib piirkonna muutumatut ajalugu. Ajaloolist kuumaveeallikat on väidetavalt juba sajandeid külastanud Jaapani valitsuse kõrged isikud ja preestrid. Allika looduslik vesi on pehme ja sile ning jätab naha elastseks. Lisaks öeldakse hotelli veebilehel, et vesi aitab leevendada liigesevalu, närvivalu, seedetrakti probleeme, põletusi ja nahaprobleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles