HOLOLEI SKANDAAL Milliseid toredusi sisaldab endas Qatar Airwaysi äriklass? (2)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Toidu- ja veinimenüüd (lai valik on ka erinevaid mittealkohoolseid jooke, erinevaid teesid pakutakse näiteks üheksat ja lisaks ka karak chaid safrani või kardemoniga).
Toidu- ja veinimenüüd (lai valik on ka erinevaid mittealkohoolseid jooke, erinevaid teesid pakutakse näiteks üheksat ja lisaks ka karak chaid safrani või kardemoniga). Foto: Krister Kivi

Euroopa Liidu transpordijuhilt Henrik Hololeilt päritakse, miks võttis ta Katari valitsuselt vastu Qatar Airwaysi tasuta äriklassipileteid. Postimehe reisiveeb küsib aga: mis muudab maailma üheks parimaks lennufirmaks valitud Qatar Airwaysi lennud sedavõrd ihaldusväärseks? 

Ajakiri Politico värske paljastuse kohaselt lendas Eesti üks edukamaid ametnikke, Euroopa Liidu transpordijuht Henrik Hololei enne 2021. aastat ligi kümnel korral Qatar Airwaysi äriklassis tasuta saadud piletitega, kuigi samal ajal oli Euroopa Komisjon sõlmimas Doha ametivõimudega lennukokkulepet.

Hololei on meedia andmeil kommentaaridest hoidunud, Euroopa Komisjoni pressiesinduse andmeil oli kõik formaalselt korrektne. Meenutagem: detsembris 2022 lahvatas Brüsselis skandaal, kui mitmele kõrgele Euroopa Komisjoni võimukandjale esitati süüdistus Katarilt pististe saamisel. 

Milliseid luksusi pakutakse Qatar Airwaysi äriklassis, mille Skytrax valis hiljuti maailma parimaks lennufirmaks? Väike mälestus septembrikuisest lennureisist marsruudil Kathmandu-Doha-Frankfurt. 

Parimad Qatar Airwaysi äriklassitoolid kannavad nime Qsuite. Osa neist asetsevad seljaga sõidu suunas. Privaatne Qsuite pole siiski saadaval kõigis lennukites.
Parimad Qatar Airwaysi äriklassitoolid kannavad nime Qsuite. Osa neist asetsevad seljaga sõidu suunas. Privaatne Qsuite pole siiski saadaval kõigis lennukites. Foto: Krister Kivi
Šampanjaga konservatiivse moslemimaa lipukandja pardal ei koonerdata.
Šampanjaga konservatiivse moslemimaa lipukandja pardal ei koonerdata. Foto: Krister Kivi
Mandlid on mõistagi soojendatud.
Mandlid on mõistagi soojendatud. Foto: Krister Kivi
Lennureisi mugavaks muutmiseks pakutakse tekke, patju, Qatar Airwaysi kirjadega T-särke ja koguni pidžaamapükse.
Lennureisi mugavaks muutmiseks pakutakse tekke, patju, Qatar Airwaysi kirjadega T-särke ja koguni pidžaamapükse. Foto: Krister Kivi
Mitmekäigulise eine üheks käiguks on soe supp. Eelroaks olid homaarisabad, põhiroaks võis valida kana tikka masala, ahjus küpsetatud lõhe vürtsika okraga või siis hoopis malaipärase paneerjuustu kormakastmega.
 
Mitmekäigulise eine üheks käiguks on soe supp. Eelroaks olid homaarisabad, põhiroaks võis valida kana tikka masala, ahjus küpsetatud lõhe vürtsika okraga või siis hoopis malaipärase paneerjuustu kormakastmega.  Foto: Krister Kivi
Dohas on võimalik äriklassi reisijail lõõgastuda ootesaalis Al Mourjan, kus saab hoiule anda käsipagasi, nautida värskendavaid protseduure omaette dušikabiinis või lihtsalt lõõgastuda purskkaevuvee pladinat kuulates. Eraldi ootesaalid on oneWorldi alliansis eliittasemele jõudnuile ja esimesele klassile.
Dohas on võimalik äriklassi reisijail lõõgastuda ootesaalis Al Mourjan, kus saab hoiule anda käsipagasi, nautida värskendavaid protseduure omaette dušikabiinis või lihtsalt lõõgastuda purskkaevuvee pladinat kuulates. Eraldi ootesaalid on oneWorldi alliansis eliittasemele jõudnuile ja esimesele klassile. Foto: Krister Kivi
Doha lounge'is saab ka võtta erinevates restoranides tasuta einet (mis pole paraku küll midagi erilist). Menüü nägemine eeldas mobiiliga QR-koodi lugemist.
Doha lounge'is saab ka võtta erinevates restoranides tasuta einet (mis pole paraku küll midagi erilist). Menüü nägemine eeldas mobiiliga QR-koodi lugemist. Foto: Krister Kivi
Lennureisist jätab magusa meki suhu kvaliteetšokolaad.
Lennureisist jätab magusa meki suhu kvaliteetšokolaad. Foto: Krister Kivi

Kuigi olen Qatar Airwaysi äriklassi proovinud elus kolmel korral, pole ma kunagi saanud ühtegi piletit kingituseks (vahel reisib meedia siiski kutsujate kulul ja siis märgitakse see eraldi ära artikli juures). 

Huvilistel on teatud liinidel ja kampaaniapakkumiste ajal võimalik Qatar Airwaysi äriklassiprodukti kogeda väga soodsalt, üheks selliseks näiteks on marsruudid algusega Kairost. Mina pole ühelegi piletile üle 1036 euro kulutanud. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles