ÜLEVAADE ⟩ Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

See nädalavahetus on Eesti sünnipäeva päralt – lisaks pidulikele üritustele toimub mitmeid matkasid, millega tähistada ka seda, et käimas on liikumisaasta.

Eesti Vabariik 105 üritused

Eesti sünnipäeva tähistatakse mitmel pool riigis. Tallinnas Pika Hermanni torni juures heisatakse hommikul lipp ning Vabaduse väljakul toimub kaitsejõudude paraad. Kell 13:00 päeval annavad Tallinna Filharmoonia Mustpeade majas tasuta kontserdi Tallinna Kammerkoor ja Tallinna Politseiorkester.

Foto: Kaupo Kalda

Ida-Virumaal heisatakse koorilaulu saatel erinevates paikades lippe, mälestatakse langenuid, matkatakse perega või nauditakse koos sõpradega head muusikat.

Vabariigi sünnipäeva puhul on kõik huvilised oodatud juba varavalges Vabamusse ja KGB vangikongidesse tutvuma meie kodumaa sündmusterohke ajalooga. Toimuvad ekskursioonid eesti kui ka vene keeles.

ERMis jagub reedel tegevusi tervele perele, avatud on nii näitused, restoran kui muuseumipood. Püsinäitused prii sissepääsuga, lisaks tuurid ja lipumäng. Esimest päeva avatud näitus «Nelja jalaga maa peal. Eesti talutool» ja kell 16.00 tasuta kontsert «Üks laul, üks viis».

Haapsalu Kaluri klubihoones toimub reedel gala, kus astuvad üles alati heatujuline The Swingin' Sisters ja bänd ning tantsukool T-Stuudio. Õhtut juhib armastatud Marko Matvei.

Eesti Vabariigi sünnipäevakuul teeb Eesti Ajaloomuuseum kingituse ka oma külastajatele! Piletihinnad kehtivad kõikides meie muuseumides – Maarjamäe lossis, Suurgildi hoones, Maarjamäe tallihoones, Filmimuuseumis ning Teatri- ja Muusikamuuseumis.

Spordiüritused

Neljapäevast algab Tartus rahvusvaheline võimlemisturniir Miss Valentine. Võimlemisnädala raames toimuvad näidistreeningud maailma tippvõimlejate juhendamisel ning viiakse läbi järjekordne võimlemisjuhtide koolitus, kus kogemusi jagavad tippspetsialistid välismaalt. Nädal lõppeb traditsioonilise rahvusvahelise Miss Valentine võimlemisvõistlusega.

Laupäeval toimub Mustvees Kalevipoja uisumaraton. Võimalus valida mitme distantsi vahel ja kes uisutada ei soovi, saab distantsi läbida ka suuskadel, Soome kelgul või kõndides.

Loodusmatkad

Seekordne vabariigi aastapäeva matk kannab nime «Kaks Kloogat» ja tähistab vääriliselt nii sauna- kui liikumisaastat. Matk algab 24. veebruaril kell 12:00 uuenenud Kloogarannas.

Reedel toimub räätsamatk Emajõe-Suursoos. Tule oma pere, sõpruskonna või töökollektiiviga avastama salapärast talvist märgala. Otepääl toimub vabariigi aastapäeva suur rahvamatkamise päev Pühajärve jääradadel.

Tulemas on ka õhtused kelgumatkad pealampidega, valguskelgumatk lumisesse Taevaskotta, soo avastusretked püstkojapiknikuga ja uisumatk Soodla jõe luhal.

Taevaskoda saab minna avastama ka e-fat-ratastel, sõita tõukekelkudega asustamata saarele, võtta ette 20 km matkatrenn Kõrvemaal või teha hoopis nii, et valid ise omale sobiva terviseraja ja sisestad siia oma läbitud kilomeetrid. Teeme koos maailmale tiiru peale!

Muu

Laupäeval toimub Kallastel karakatitsa päev – paraad, kus kohal on kõik selle piirkonna ägedamad jääsõidukid. Kohalikku toitu ja kultuuri pakutakse ka!

Vabaõhumuuseumis saab laupäeval osa maaslenitsa tähistamisest. Eestis elab väga palju erinevast rahvusest õigeusklikke, kes tähistavad ka enamikku rahvakalendri tähtpäevadest vana kalendri järgi. Nõnda on lood ka vastlapäeva ehk maaslenitsaga. Õigeusklikud peavad seda pidu lausa terve nädala ning seda aega nimetatakse võinädalaks.

Kui pühapäeval veel lund jagub, siis saab minna lauluväljakule vastlasõitu tegema – toimuvad Kesklinna vastlad. Esinevad tantsuansamblid, toimuvad kelgutamisvõistlused, töötoad ning erinevad rahvamängud ning muidugi ei puudu ürituselt ka üks mõnus teepaus. Kiirematele vastlakukkel! Lapsi lõbustab Pipi Pikksukk.

Lõuna-Eestis toimub pühapäeval maaselitsa tähistamine – setode komme enne pikka paastu pidu pidada. Külalistele pakutakse sel päeval pliine, kuuma teed ja ka vähe teravamat. Vana komme on sel päeval jää peal liugu lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles