Huvilised võivad uskumatu summa eest külastada originaalset Titanicu vrakki

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Titanicu vrakk 2004. aastal.
Titanicu vrakk 2004. aastal. Foto: Rhode Islandi ülikooli Noaa instituut/wikimedia Commons

Kuulus reisilaev Titanic on kõigil inimestel hästi meeles tänu veerand sajandit tagasi linastunud hittfilmile. Nüüd on vähestel õnnelikel võimalik merepõhjas paiknevat laeva päris oma silmaga näha ja selle ümbrust külastada, vahendab Euronews.

Sel aastal möödub James Cameroni legendaarse filmi “Titanic” esilinastusest 25 aastat ning selle tähistamiseks linastub film kvaliteetsemaks muudetud pildi- ja helikeelega. See pole siiski ainus Titanicu uppumisega seotud suursündmus, mis sel aastal aset on leidnud. Oluline sündmus on ka see, et Woods Hole´i okeanograafia instituut (WHOI) andis hiljuti välja varem avalikkuse eest peidus olnud kaadrid 1986. aasta sukeldumise ekspeditsioonil nähtud laeva rusudest.

Suurt populaarsust kogunud laevavrakk on lausa niivõrd oluline, et USA-s asuv ettevõte OceanGate valmistub taaskord iga-aastaseks Titanicu ekspeditsiooniks, mis stardib 2023. aasta mais. Laev, mis laguneb aeglaselt 3800 meetri sügavusel Atlandi ookeani põhjas, vajab iga-aastast jäädvustamist ning uuringuid, et üha areneva tehnoloogiaga vrakist paremaid pilte ja videoid teha saaks. Näiteks sai eelmisel aastal kõrgetasemelise tehnoloogiaga jäädvustatud piltidelt selgeks laeva ankrul kirjas olnud ankrutootja nimi (Noah Hingley & Sons Ltd), mida ei olnud varem võimalik kaadritelt eristada.

OceanGate´i andmetel on Titanicut ja seda ümbritsevat piirkonda pärast vraki avastamist külastanud vähem kui 250 inimest. Kui aga tavalisel inimesel on suur soov päris Titanicut oma silmaga näha, on ka see täiesti võimalik. Siiski on sellel ka üsna korralik hind - koos meeskonnaga allveelaevas Titanicu külastamine läheb maksma ligikaudu 250 000 eurot. Lisaks on uudishimulikul turistil vaja olla vähemalt 18-aastane ning hea füüsilise vastupidavusega, et väikeses allveelaevas hakkama saada. Reisi hind on niivõrd suur seetõttu, et sinna sisse kuulub nii ekspeditsiooni toetus kui ka koolitustasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles