Just sellel istekohal on lennuõnnetuse korral kõige turvalisem istuda

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lennukiga lennates on reisijatel tihti meeliskohad, kus on just neil kõige mugavam istuda. Ideaalsel istekohal on jalgadele rohkem ruumi, parem vaade aknast või kiire väljapääs pärast maandumist, kuid nüüd selgub, et on olemas ka hea istekoht juhuks, kui lennuk peaks õnnetusse sattuma, vahendab New York Post.

Lennundusspetsialisti Doug Drury sõnul on kõige ohutum istekoht just see, mida enamasti reisijad vältida tahavad. Nimelt on mehe andmete kohaselt kõige turvalisem keskmine istekoht, sest mõlemal pool istuvad inimesed on õnnetuse korral vajalikuks pehmenduseks.

Erinevaid istumisvõimalusi uurides märkis Drury, et avariiväljapääsu ukse kõrval istumine tagab hädaolukorras kiireima pääsemise, kuid seda vaid juhul, kui lennuk pole sellelt küljelt süttinud. Mees ütleb, et lennuki tiivad on varustatud kütusega, seega pole lennuki tiibade läheduses asuvad avariiväljapääsud kõige turvalisemad. Ta selgitab, et ka lennuki esiosas istumine pole kõige õigem valik, sest tihti puudutab lennuki esiots esimesena maad ning saab rohkem kahjustusi. Seega soovitab Drury lennuki tagaosas istuda.

Spetsialisti sõnul võib kõige turvalisem iste pisut erineda sõltuvalt lennuki tüübist ja suurusest, kuid lendamise füüsika jääb kõigi lennukite puhul samaks. Mees räägib, et üldiselt on suurematel lennukitel tugevam konstruktsioon ja seega ka rohkem vastupidavust, et taluda kõrgustes õhusurvet. Drury ütleb, et see tähendab, et lennuk võib hädaolukorras pakkuda täiendavat kaitset, kuid see sõltub suurel määral hädaolukorra tõsidusest.

Möödunud aastal hukkus maailmas 12 lennukatastroofis umbes 229 inimest. Muretsemiseks on siiski vähe põhjust, sest lennuõnnetused ei ole väga levinud. USA riikliku ohutusnõukogu rahvaloenduse andmete kohaselt on lennukis hukkumise võimalus umbes ühel korral 205 552 lennu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles