8 reisikindlustusjuhtumit: mida neist õppida?

Coop Pank AS
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Aasta esimestel kuudel veedavad paljud eestlased talvepuhkust soojal maal või suusareisil. Jaanuarisse, veebruarisse ja märtsi jäävad ka koolivaheaja perereisid. Mida rohkem reisitakse, seda enam tuleb ette ka reisikindlustusjuhtumeid ja kõige rohkem juhtub neid lähiriikides. Coop Panga Kindlustusmaakleri juht Raivo Piibor tõi välja 8 klientidega reisil juhtunud näidet ja soovitused, mida reisikindlustuse osas kõrva taha panna.

Õnnetus veekeskuses

Eesti pere viibis puhkusel Lätis Jurmala veepargis, kus juhtus õnnetus 8-aastase lapsega. Õnneks polnud trauma väga raske ja tüdrukul ei tulnud ööseks haiglasse jääda.

Statistikaameti andmetel reisivad Eesti inimesed kõige enam Lätti, Soome ja Rootsi. Lühemad reisid lähiriikidesse võetakse sageli ette spontaanselt, ilma pikemalt planeerimata. Seal, kus käib kõige rohkem inimesi, juhtub aga ka kõige enam õnnetusi, seega tuleks kehtivat reisikindlustust omada alati ka naaberriikidesse reisides. Õnnetuse puhul, mis vajab meditsiinilist abi, katab Coop Panga reisikindlustus kulud kuni 500 000 euro ulatuses.

Käeluumurd suusamäel

Rootsis Åre suusakeskuses viibinud algaja lumelaudur kukkus teisel reisipäeval nii õnnetult, et käsi tuli panna kipsi. Suusapuhkus jäi küll kasutamata, aga meditsiinikulud korvab sellise juhtumi puhul reisikindlustus kuni 500 000 euro ulatuses ja meditsiinilised abivahendid 500 euro ulatuses. Lisaks tasuti nii kindlustatu kui ka tema juurde jäänud reisikaaslase kulud 100 euro eest päevas.

Suusareisi puhul tuleb arvestada, et tavatingimustel reisikindlustus katab harrastajat, kes sõidab selleks ette nähtud varustusega mööda tähistatud suusaradu ja peab kinni suusakeskuse ohutusreeglitest. Off-piste ehk väljaspool tähistatud radu suusatamine tavalise reisikindlustuse alla ei kuulu, sest seal ei saa suusakeskus turvanõudeid tagada. Ekstreemspordi ja ohtlike harrastuste puhul tuleb vormistada eraldi kindlustuskaitse, mis katab kõrgendatud riski.

Haiguse tõttu jäi reisile minemata

Amsterdami nädalalõpureisi planeerinud naine jäi haigeks ja pidi reisi ära jätma. Soodsamatel lennupiletitel ja hotellidel viimase hetke tühistamisvõimalus üldjuhul puudub, kuid mõlemad kulud kattis reisikindlustus.

Soomes viibinud reisijat tabas hambavalu, mis tõi kaasa 500-eurose erakorralise hambaravi arve.

Hambavalu, seljanärvi valu, ootamatu kõrvapõletik, tervise järsk halvemine südame-veresoonkonna haiguse tõttu, kukkumine võõras riigis ja seetõttu erakorralise meditsiini osakonda sattumine – need kõik on Eesti inimeste päriselt juhtunud lood, mille puhul on reisikindlustus hüvitanud nii meditsiinilist abi reisil kui ka kulusid, mis on tekkinud haigestumisest tingitud reisi ära jäämise tõttu.

Lapse haigestumise tõttu jäi vanemate reis lühemaks

Mees ja naine olid kahekesi reisil, kui helistas vanaema, et pere pesamuna on haigeks jäänud ja lasteaiast koju saadetud. Vanemad tulid reisilt varem koju, aga sellega kaasnenud lisakulud kattis reisikindlustus. Lisakuludeks olid uued lennupiletid varasemaks kojulennuks, samuti kattis reisitõrge kasutamata jäänud majutuse ja autorendi ning ekskursioonide kulud – seda raha saab kasutada uue reisi planeerimiseks.

Reisitõrkekindlustus hüvitab kulud ka juhul, kui reisile mineja või tema lähedane pereliige jääb haigeks juba enne reisi toimumist.

Kohver saadeti valesse sihtkohta

Kairosse konverentsile lennanud mehe pagas ei jõudnud sihtkohta. Kiirelt tuli osta ärikohtumiseks sobivad uued riided ja hügieenitarbed. Kohver jõudis hotelli järgmisel päeval ning uute riiete ja esmatarbekaupade ostmise tasu kattis reisikindlustus.

Pagasi hilinemise või kadumise korral katab reisikindlustus kulud, mis on seotud sihtkohta jõudes uute riiete, hügieenitarvete ja kaotsi läinud seadmete ostmiseks. Näiteks kui pagas hilineb sihtkohta üle nelja tunni katab Coop Panga reisikindlustus kuni 1000 eurot sellega seotud kuludest.

Lend hilines ja reisija jäi jätkulennult maha

Viieliikmeline perekond plaanis kahe ümberistumisega reisi Tenerifele. Ümberistumise ajad olid väga napid ja kuna esimene lend hilines, siis jäädi maha ka teisest ja kolmandast. Pere pidi veetma öö Londonis ja ostma uued lennupiletid, mille kulu oli kokku ligi 1000 eurot.

Selle pere reisiaegu hinnanud reisikindlustuse komisjon otsustas tekkinud kulu hüvitada, aga üldjuhul tuleb varuda ümberistumisteks pikem aeg. Suuremas lennujaamades loetakse piisavaks ajaks kahe lennu vahel 2-3 tundi, täpsema info leiab lennujaama kodulehelt. Seda ajavaru tasub kindlasti arvesse võtta, sest isegi kui lisakulud hüvitatakse, jäi reis lennust maha jäämise tõttu lühemaks ja sekeldustega kaasnevat ebamugavust ei soovi puhkusereisile minnes keegi.

Dokumendid varastati

Brüsselis ekskursioonil viibinud tudeng kaotas ära rahakoti ja ID-kaardi, ilmselt need varastati ühistranspordis. Koju sõitmiseks vajalik uus reisidokument väljastati Eesti saatkonnast ning kaasnenud kulud kattis reisikindlustus.

Välismaal kaduma läinud või varastatud dokumentide puhul korvatakse asendusdokumentide kulud kuni 100 euro ulatuses. Lisaks katab reisikindlustus dokumendi hankimiseks vajalikud kulud kuni 200 euro ulatuses.

Reis jäi ära koroona tõttu

Väikse lapsega pere plaanis veeta jaanuari Tais, aga reisiplaanid rikkus koroonasse haigestumine. Kuigi pandeemia alguses enamik reisikindlustusi koroona vastu ei kindlustanud, siis nüüd saab soetada ka COVID-kaitsega kindlustuse. Coop Panga kuutasupõhine reisikindlustus sisaldab automaatselt COVID-19 kindlustuskaitset, mille hüvitislimiit on 100 000 eurot.

Kaitse ulatus sõltub kehtiva immuniseerimistõendi või läbipõdemisetõendi olemasolust. Kehtiva immuniseerimistõendi või läbipõdemisetõendi olemasolul on reisid kindlustatud haigestumise korral üle maailma. Kehtiva tõendita isikule on reisil COVID-19 haigestumise korral kaitse tagatud Euroopas ning lisaks tingimustes välja toodud riikides.

Kolmeliikmelise pere nädalase Euroopa-reisi reisikindlustus maksab umbes sada eurot. Kaugemate sihtkohade hind on kallimad. Kui reisitakse vähemalt paar korda aastas, võttes arvesse ka autoreise Balti riikides või Soomes, on kasulik vormistada aastane reisikindlustus. Coop Panga kuutasupõhise reisikindlustuse saavad Coop Panga internetipangast soetada endale kõik Väikerahnu, Rahnu ja Rändrahnu arvelduspaketi kliendid. Kindlustus maksab 8,90 € kuus ja kehtib kogu maailmas nii kindlustuse võtjale kui ka temaga koos reisivale abikaasale või elukaaslasele ning lastele, kes on nooremad kui 22 aastat.

Aastane kuutasupõhine reisikindlustus sobib neile, kes hindavad meelerahu ja soovivad maksta kindlustuse eest väiksemate osamaksetena. Enne reisile minekut on kindlustunne tagatud ja üks asjaajamine vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles