PÕHJANAABRITE JUURES Pole midagi paremat halvast ilmast

Silvia Pärmann
, reisiajakirjanik
Copy
Malmgårdi mõis pärineb 17. sajandi algusest ja on nüüdseks olnud samas perekonnas 13 põlvkonda. Soome kohta on see ainulaadse ajalooga; omanike nimi on alates 1614. aastast Creutz.
Malmgårdi mõis pärineb 17. sajandi algusest ja on nüüdseks olnud samas perekonnas 13 põlvkonda. Soome kohta on see ainulaadse ajalooga; omanike nimi on alates 1614. aastast Creutz. Foto: Silvia Pärmann

Lume- ja virmalistevaba, kaugel jõuluvana võlumaast – talvine Ida-Soome on kõike muud kui piltpostkaardilikult ilus. Ent nagu ikka idas, on ka selles midagi saatanlikult sarmikat ja absurdelt lukususejanulist, küll törtsu tselluloosiaroomi ja külmetavate varvastega.

Jalutan koos krahv Henrik Creutziga mööda 1885. aastal ehitatud Malmgårdi mõisahoonet. Mõisakoht ise on keskealise krahvi suguvõsa käes olnud juba üle 400 aasta ning algus sellele hiilgusele pandi muuseas ühe Tartust pärit leskproua varandusega, kellega krahvi esiisal oli nutikust abielluda.

Tehniliselt võttes on see kahekorruseline hoone Loviisa linna külje all – milles on märgata Põhja-Prantsusmaa renessansi elemente ja kus peamiseks ehitusmaterjaliks on piirkonnas üsna ebaharilik katmata tellis – krahvi neljaliikmelise perekonna eramu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles