SUVEL MATKAMA ⟩ Nendes Euroopa riikides on võimalik looduses telkida

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eestis on inimesed harjunud looduses telkima ja teavad, et üle Eesti on võimalik kõikjal telkida. Need reeglid pole igas Euroopa riigis nii paindlikud, näiteks Inglismaal on telkimine enamjaolt keelatud. Siiski leidub küllalt ka neid riike, kus matkaja ilma probleemideta telgi püsti panna saab, vahendab Express

Hiljuti suutis Inglismaal asuv Dartmoori rahvuspark kohalike maaomanikega läbi rääkida, et inimesed saaksid rahvuspargis telkida. Pargis oli varasemalt seadus, mis keelas turistidel ilma maaomanike loata telkida. Nüüd maksab riik omanikele avalikustamata summa, et telkijad rahvusparki nautida saaksid. Kuigi Dartmoor on praegu ainus koht Inglismaal, kus on võimalik looduses telkida, siis on mõne riigi seadused looduses ööbimisel palju leebemad.

Šotimaa

Šotimaa on mugav riik looduses ööbijatele, sest piiranguid on seal väga vähe. Tänu 2003. aastal loodud maareformi seadusele saab telkija oma ööbimiskoha püsti panna enamikul avalikel maadel, kuid on ka mõned erandid. Selleks, et vältida ülerahvastumist ja hoida loodust, saavad matkajad mugavalt ja ilma piiranguteta telkida selleks määratud kohtades või Loch Lomondi ja Trossachsi rahvuspargis, kui selleks on taotletud luba.

Teistes piirkondades peavad telkijad võimalusel kasutama pigem kaasa võetud matkapliiti, sest lahtise tule tegemist soovitatakse vältida. Telkides majade läheduses tuleks küsida lähedal asuvatelt elanikelt luba ja hoolitseda oma telgi ümbruses puhtuse eest. Matkajad peaksid pärast telkimist jätma ümbruskonna sellisena, nagu nad selle leidsid ja vältima telgi püstitamiseks taimestiku eemaldamist või suuremat kaevamist.

Rootsi

See Skandinaavia riik tegutseb allemansrätteni poliitika alusel, mis annab igaühele õiguse rahus ja vaikuses maal ringi rännata. Avaliku juurdepääsu õigus tagab turistile looduses täieliku vabaduse nautida Rootsi looduse vaateid ja helisid. Kõik avalikud maad on inimestele ligipääsetavad, kuid tuleb meeles pidada, et eramaad on siiski kinnised.

Lisaks telgi püstipanemisele on avalikel maadel võimalik korjata lilli, seeni või marju. Lubatud on ka järvedes ujumine ja kõikides randades viibimine, juhul kui veekogud jäävad eramajadest eemale.

Norra

Norras telkides tuleb meeles pidada vaid üht lihtsat reeglit. Riigis on võimalik kaks päeva ilma loata telkida, kuid seda vaid juhul, kui matkajad ei kasuta metsas ööbimiseks mootorsõidukit.

Prantsusmaa

Prantsusmaal on mõnes piirkonnas telkimine lubatud, kuid rahvusparkides ja randades ööbides võib selle eest trahvi saada. 2022. aastal määrati kahele turistile rahatrahv, sest nad rikkusid telkimise reegleid. Matkajad said aga erakordse karistuse osaliseks, kui sõjakas metssiga neid ründas ning matkajad puu otsa varjule ajas. Siiski ei pääsenud seaduserikkujad karistusest ja pärast nende päästmist pidid nad ikkagi rahakotti kergendama.

Hispaania

Looduses telkimine on mõnes Hispaania piirkonnas lubatud, kuid neid piiranguid juhivad kohalikud, mitte üleriiklikud seadused. Kataloonia, Baskimaa, Madridi, Castilla y Leoni ja Castilla La Mancha piirkondades leidub palju kohti, kus on telkimine täiesti lubatud.

Turistid peaksid enne Hispaanias telkima asumist kontrollima just kohaliku piirkonna seadusi, sest neid rikkudes võib matkajaid ees oodata rahatrahv. Matkajad peaksid alati jälgima, et nad ei jätaks oma kohalolekust ühtegi jälge maha ja kasutaksid telki, mis kedagi ei sega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles