Kas USAs tahetakse maskimandaati taastada?

reis.postimees.ee
Copy
Maskide kandmise kohustus on ühiskonda viimastel aastatel vägagi polariseerinud.
Maskide kandmise kohustus on ühiskonda viimastel aastatel vägagi polariseerinud. Foto: Elmo Riig

President Bidendi administratsioon on vaidlustanud kohtus otsuse, millega föderaalne maskikohustus lennukites läinud kevadel tühistati.

Justiitsministeerium esitas apellatsioonikohtule palve maskimandaadi taaskehtestamist keelava otsuse tühistamiseks lõppeva nädala teisipäeval, teatab Reuters

Föderaalvõimude poolt lennukites, rongides ja teistest transpordivahendites kehtima pandud maski kandmise kohustus kuulutati õigustühisteks 2022. aasta aprillis Florida kohtunik Mizelle poolt, kes otsustas, et USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus CDC oli ületanud oma volitusi ja polnud oma otsuseid ka adekvaatselt põhjendanud. Peaaegu kohe kuulutasid maskikandmise vabatahtlikuks suuremad USA lennufirmad ja rongikompanii Amtrak.  

Veebilehe Travelpulse andmeil on turismitööstus reageerinud uudisele kahetiselt. Leidub neid, kes ei salga, et nad sunduslikult maski kanda enam ei taha ning  usuvad, et see peaks olema vabatahtliku valiku küsimus, sellal kui oponendid arvavad, et kui maskikohustus taas tuleb, siis ju on teadlastel ja poliitikutel selle kehtestamiseks õiged põhjused. Ülemaailmset reisiriski-, evakuatsiooni- ja julgeolekufirmat Global Rescue juhtiv Dan Richards sõnab aga, et maskimandaadi taastamine oleks hoolimatu ja tarbetu tegu, mis hakkab taas külvama hirmu ja ebakindlust ning kahjustab niigi haavatud sektorit. 

USA justiitsministeeriumi advokaat Brian Springer kõneles kohtule, et CDC õigus maskinõuet kehtestada on hädavajalik, et hoida ära haigestumisi ja surmasid, mis võivad tekkida, kui inimesed ei tee kõige lihtsamat asja, milleks on maski näolepanemine reisides. Vastaspool mainis, et kui küsimus oleks elus ja surmas, poleks valitsus otsuse vaidlustamisega nii kaua viivitanud. 

Analüütikud märgivad, et kohtusse pöördumise taga ei pruugi olla kavatsus otsekohe uuesti maskikohustust taaskehtestada ja see võib olla lihtsalt samm oma autoriteedi taastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles