Pühapäeviti ei tohi muru niita: need on 10 maailma kõige veidramat seadust

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üle maailma on loodud veidraid seadusi ja reegleid, mis keelavad ära ka näiliselt kõige igapäevasemad tegevused. Selleks, et võõras riigis reisides kogemata suurt trahvi ei saaks, on kokku kogutud kõige imelikumad seadused, mis inimeste elu keeruliseks teevad. 

Šveitsis ei tohi pärast kella kümmet õhtul tualetis vett lasta

Šveitsis peetakse seadusevastaseks seda, kui keegi kortermajas pärast kella kümmet õhtul tualetis vett laseb, sest riigi valitsus liigitab ka selle tavapärase tegevuse mürasaaste alla. Seetõttu on üsna levinud, et kortermajades kehtib reegel, et kella kümnest õhtul kuni kella seitsmeni hommikul ei tohi ka oma kodu tualetis vett lasta, sest see võib naabreid segada.

Šotimaal ei või lehmaga purjus peaga ratsutada

Šotimaal on loetakse väärteoks nii hobuse kui ka lehmaga joobes olekus ratsutamist. Selline seadus pärineb 1872. aastast ning keelab täielikult alkoholi mõju all olles loomadega tegelemise. Siiani kehtiv seadus on üsna karm, sest vahele jäädes võib kurjategijat oodata kuni 51 nädalat vangistust.

Araabia Ühendemiraatides on keelatud vanduda

Araabia Ühendemiraatide reeglid ei ole kergete killast – riigis karmimate sõnade lausumisega vahele jäädes võib ees oodata rahaline trahv, vangla või lausa riigist väljasaatmine. Range riigi karistusseadustik ütleb, et «vandumine häbistab inimese au ja tagasihoidlikkust». Lisaks kõnekeelele laieneb seadus ka tekstisõnumitele ja sotsiaalmeediasse ning keelatud on ka sündsusetutele sõnadele viitavad emotikonid.

Hispaanias ei tohi randades liivalosse ehitada

Hispaanias leidub randu, kus nii lastel kui ka täiskasvanutel on keelatud liivalosse ehitada. 2016. aastal võeti vastu otsus, mis keelustab liivast hoonete ehitamise Levante rannas. Kui siiski on soovi selles rannas losse ehitada, siis peab maksma kuni 150-eurose trahvi. Samasugused reeglid kehtivad ka Tenerifel Arona ja Arica randades, kuid seal saab vajadusel taotleda piirkonna luba, et liivalossi ikkagi ehitada.

Barcelonas on ebaseaduslik bikiine kanda ja palja ülakehaga ringi käia

Barcelonas on keelatud käia ilma särgita või kanda bikiine väljaspool linna randu. Turistidest ülerahvastatud piirkonnas viisaka tooni hoidmiseks keelustasid linna ametnikud 2011. aastal rannariietes ja palja ülakehaga linnas liikumise. Poodides ja kohvikutes käies peab riided selga panema, sest bikiinides linna külastades peab olema valmis maksma 280 eurot trahvi.

Singapuris ei tohi maha sülitada

Singapuris on avalikus kohas maha sülitamine seadusevastane. Need, kes halva teoga siiski vahele jäävad, võivad esimese karistusena saada trahvi 1000 Singapuri dollarit (ligikaudu 720 eurot). Kui see pole seaduserikkuja esimene kord, võib teise trahvi suuruseks olla lausa 2000 Singapuri dollarit (1400 eurot). Kolmanda ja enama rikkumise korral peab välja käima kuni 5000 Singapuri dollarit (ligikaudu 3500 eurot).

Norras ei või ilutulestikku kasutada — välja arvatud aastavahetusel

Norras tohib ilutulestikku õhku lasta vaid aastavahetusel, vana-aasta õhtul kella kuuest kuni kella kolmeni 1. jaanuari hommikul. Mõnel teisel ajal ilutulestiku kasutamine on rangelt seadusega keelatud. Ranged reeglid on ka ilutulestiku ostmise kohta — selleks on määratud kindlad kohad, kust rakette osta saab ning neid on võimalik soetada vaid paar päeva enne aastavahetust.

Boliivias ei tohi abielus naised restoranis palju veini juua

Boliivia linnas La Pazis on veider seadus, mis keelab restoranis ja baarides abielus naistele rohkem kui ühe klaasi veini müüa. See seadus on loodud väidetavalt selleks, et ära hoida abielus naiste joobes olekut, mis muudab nad «moraalselt ja seksuaalselt lõdvaks» ning ärgitab neid võõraste meestega flirtima. Reegel kehtib vaid naistele ja abielus mehed selle seaduse pärast muretsema ei pea.

Norras ei ole lubatud pühapäeviti muru niita

Norras on pühapäev kindel puhkepäev ja seetõttu on nad loonud seaduse, mis keelab pühapäeviti igasuguse müra tekitava tegevuse, sealhulgas ka muru niitmise. Kui keegi siiski muru niitmisega vahele jääb, võib sellele inimesele kutsuda politsei ning hullemal juhul võib ees oodata ka trahv.

Singapuris ei tohi prügi maha visata

Singapuri tänavad peavad olema prügivabad ja seetõttu on ebaseaduslik ka väiksemat kommipaberit maha visata. Esimest korda seadust rikkunud inimesele võib karistusena määrata kuni 1000 Singapuri dollarit (ligikaudu 720 eurot) trahvi. Korduva rikkumise korral on trahv juba 2000 Singapuri dollarit (1400 eurot) ning lisaks peavad väärteo toimepanijad tegema ühiskondlikult kasulikku tööd. Prügi maha loopijad peavad seaduse järgi veetma paar tundi avalikke kohti koristades ning vahel tuleb ka kohalik meedia sündmust kajastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles