EKSPERT HOIATAB Põhjus, miks ei tohiks lennukis magama jääda

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Sõltumata sellest, kas reisid Balile, Ameerikasse või Hiinasse, reisid suure tõenäosusega lennukiga. Eduka lennureisi juurde kuulub sageli klaas šampanjat, hea film ja lõõgastav uinak. Kuid vähesed teavad, et lennukis tehtud lõõgastavad uinakud võivad tegelikult olla ohtlikud ja põhjustada palju kahju.

Mõned meist on nii head magajad, et suiguvad unne niipea, kui lennuk õhku tõuseb – see võib aga väga kahjulik olla. Ekspertide sõnul ei tohiks õhkutõusmise ja maandumise ajal magada.

Asi on nimelt õhurõhu erinevuses, mis mõjutab keha eriti just õhkutõusmise ja maandumise ajal. Õhkutõusmisel ja maandumisel muutub õhurõhk lennuki sees väga kiiresti. Meie keha aga teab, kuidas reageerida muutuvale õhurõhule ja kohandab end automaatselt läbi keskkõrva. Selleks aga on vaja ärkvel olla, sest magades ei suuda keha ja keskkõrv õigel viisil reageerida.

See võib põhjustada valu ja survet kõrvas. Halvimal juhul hakkab sisekõrv veritsema ja kuulmekile või sisekõrva membraan rebeneb. Selle tagajärjeks võib olla isegi kuulmiskahjustus.

Nii et kui vajad und ja ärkvel püsimine on võimatu, oota, kuni lennuk on õhus! Samuti pea meeles, et peaksid maandumise ajal uuesti ärkvel olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles