Hiinast reisijaid hakatakse lennu eel Covid-19 testima

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eile võttis Euroopa Liidu kriisikoordinatsiooni töörühm vastu ennetavad sammud seoses Hiinas Covid-19-alaste reisipiirangute leevendamisega. Seda tehti, sest Hiina epidemioloogilise- ja tervishoiusüsteemi olukorra kohta pole piisavalt ja usaldusväärset infot.

Euroopa Liidu kriisikoordinatsiooni töörühma IPCR (Integrated Political Crisis Response mechanism) eilsel nõupidamisel otsustasid liikmesriigid soovitada Hiinast saabuvate reisijate lennueelset testimist Covid-19 suhtes.

Sarnaselt Euroopaga keskendub ka Eesti seirele ja viirustüvede sekveneerimisele, et varakult tabada ohtlikke uusi alamtüvesid. 

Liikmesriikide vastu võetud järeldused ja soovitused

  • Nii Hiinast kui Hiinasse reisimisel on soovituslik kõigil reisijatel kanda meditsiinilist või FFP2/N95/KN95-tüüpi maski.
  • Hiinaga seotud rahvusvaheliste lendude teenindavale personalile ja reisijatele antakse täiendavad soovitused seoses isikliku hügieeni ja terviseohutusega.
  • Tungivalt julgustatakse kehtestama kõigile Hiinast liikmesriikidesse suunduvate reisijatele nõue lennueelse negatiivse Covid-19 testitulemuse esitamiseks, mis tehtud mitte varem kui 48 h enne Hiinast lahkumist

Soovitusi toetab seire ja viirustüvede sekveneerimine liikmesriikides. Nendeks  meetmeteks on Hiinast saabuvate reisijate pisteline testimine Covid-19 suhtes ning positiivseks osutunud proovide sekveneerimine viirustüve määratlemiseks. Reovee seiret ja sekveneerimist hakatakse tegema nii Hiinast saabuvate lennukite reoveest kui ka rahvusvahelistes lennujaamades.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Heidi Alasepp kommenteeris, et Eesti koordineerib ja teeb seiret ning viirustüvede sekveneerimist terviseamet ning koostöös Tartu Ülikooliga alustab sekveneerimist reoveest. 

«Liikmesriigid olid ühel meelel, et riskirühmad, eriti 60+ vanused, peaksid kindlasti ära tegema tõhustusdoosid. Soovitan seda kõigile, kellel viimasest vaktsineerimisest või läbipõdemisest on möödas rohkem kui 6 kuud. Samuti peaks eriti riskirühmad laskma end vaktsineerida gripi vastu,» pani Alasepp kõigile südamele.

Jaanuari keskpaigas hindavad Euroopa Liidu liikmesriigid olukorda ja vaatavad kehtestatud meetmed uuesti läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles