PÕHJANAABRID OOTAVAD ⟩ Avasta, seikle, meki ja naudi! Kotka ja Hamina väikelinnad pakuvad elamust igale maitsele

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Põhjanaabrid kutsuvad!
Põhjanaabrid kutsuvad! Foto: Visit Kotka Hamina

Põhjanaabrid kutsuvad kogema tõelist talvemuinasjuttu! Meid ootavad maalilised jõeorud ja järved, võlumetsad ja kaunid pargid, ajaloolistest ehitistest rääkimata.

Oled tüdinud ühest ja samast kruiisireisist Helsingisse? Igatsed minna surfama või unistad hoopis meeliköitvast talveööst luksuslikus glämpingus? Või äkki otsid midagi ekstreemsemat, midagi hulljulget, millega karget talvepäeva sisustada? Võimsa ajalooga merelinnas Kotkas ja piltilusas aedlinnas Haminas leiab avastus- ja elamusrõõmu igale maitsele! Ja seda vaid tunnise autosõidu kaugusel Helsingi südamest!

Kotka ja Hamina infograafik.
Kotka ja Hamina infograafik. Foto: Visit Kotka Hamina

Väike armas Hamina linn asub Soome lahe kaldal ja on läbi ajaloo olnud üpris kurva saatusega. Põhjasõjas täielikult hävinud linn ehitati küll uuesti üles, ent vähem kui 20 aasta pärast põletati see taas tuhaks. Paar aastat hiljem liideti linnake Venemaa koosseisu ning 19. sajandi algusest kuulub see taas Soomele.

Kotka asub aga Soome lahe kaldal Kymijoki jõe suudmes. Ajalooline sadamalinn, mis sai linnaõigused 1878. aastal, on täna Soome suurim ekspordisadam. Talvekuudel muutub see aga tõeliseks talvevõlumaaks. 

Esimene peatus – Malmgårdi mõis

Mõisa peremees.
Mõisa peremees. Foto: Julia Kivelä

Mõnusa atmosfääri ja hõnguga mõis on siniverelistele loodud! Mõisas, mille külastus tuleb eelnevalt kokku leppida, viib maja peremees härra Kreuz huvilised põnevale ekskursioonile mõisa kõige salajamatesse kambritesse. Kreuzi suguvõsa omandis tänaseks üle 400 aasta olnud mõisas tutvustab selle omanik Malmgård'i perepruulikoda ja näitab, kuidas ja kus valmib auhinnatud Malmgård'i õlu.  

Kehakinnitus Degerby Gille restoranis

See on 1695. aastal ehitatud hoone, kus saab vähem kui 20 euroga keha kinnitada. Soome ühes vanimas hoones asuvas restoranis on samuti midagi igale maitsele. 20 euro sisse mahub nii eelroog, peaoog, magustoit kui ka meelepärane keelekaste. Mis nii viga elada!

Viimane peatus – Kotka linn

Vellamo meremuuseum.
Vellamo meremuuseum. Foto: Julia Kivelä

Rikkaliku lõunasöögi järel on aeg võtta suund Vellamo meremuuseumisse, kust leiab nii näituseruumid kui põnevad töötoad. Hoone kõrvalt leiab võimsa kai muuseumilaevade ja sadamakraanadega. Stiilse, klaasseintega ainulaadse arhitektuuriga hoones on ekspositsioon merendusest Soomes ja Läänemerel. Interaktiivsed eksponaadid kutsuvad avastama ja kaasa mõtlema. Muuseumis võiks veeta kasvõi terve päeva, siin leidub muide rohkelt noppeid ka meie mereajaloost. 

Imetabane sümbioos uuest ja vanast

Õhtusöögiks tasub minna Kotka linna mõnesse tunnustatud restorani. Gurmaanidele ja hea köögi austajatele julgevad asjatundjad soovitada Kotka kontserdimajas asuvat restorani Vausti, mille projekteeris kuulus Soome arhitekt Eliel Saarinen, kelle looming on inspireerinud ka Helsingi raudteejaama. Kotka Kontserdimaja on UNESCO 2022. aasta üks kandidaate. Kohalikke maitseid pakkuvas restoranis maksab kolmekäiguline õhtusöök keskmiselt 40 eurot. 

Mudilased Maretariumi!

Maretarium.
Maretarium. Foto: Krista Ylinen

Maretarium on koht, millesse armuvad nii suured kui väikesed. 2002. aastal Soomes Kotkas avatud avalik akvaarium asub Sapokanlahti lahe kaldal. See on keskendunud Soome kalaliikide ja veekogude tutvustamisele. Maretariumis on kokku 22 temaatilist akvaariumi, millest suurim on Läänemere bassein. Maretariumi elanikud elavad täiesti looduslikes tingimustes, mis muutuvad vastavalt aastaaegadele.

Aeronautica Arena

Aeronautica Arena.
Aeronautica Arena. Foto: Krista Ylinen

Viimaseks peatuseks toredal põhjanaabrite külastusel võiks olla ekstreemspordikeskus Aeronautica Arena, kust leiab igaüks, ka veidi tagasihoidlikuma loomuga inimene, endale meelepärase tegevuse, alates surfamisest ja vesilennikuga lendamisest, lõpetades karaoke ja sukeldumisega. Lisaks mõnusale ajaviitele saab siin ka tulist Soome sauna nautida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles