Muinasjutuline loss on ühele perekonnale kuulunud juba üle 800 aasta

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Eltzi loss.
Eltzi loss. Foto: Shutterstock

Keskaegne Eltzi loss (Burg Eltz) asub Saksamaal Koblenzi ja Trieri vahel Moseli jõe kaldal. Unikaalne loss on nagu otse muinasjuturaamatu lehekülgedelt.

Saksamaal asuv kaunis Eltzi loss on 33 põlve sama suguvõsa käes olnud ning kuulub nende väheste losside hulka, mida pole sõdade jooksul kunagi purustatud. Nii et põhimõtteliselt näeb see välja üsna selline, nagu see ehitama hakates oli ja hiljem täiendatud on. 

Foto: Shutterstock

Eltzi lossi vanimad osad on pärit 12. sajandist ning lossi laiendati, kui Eltzide suguvõsa hargnes ja erinevad suguvõsad oma hooneosadesse kolisid. Seetõttu on lossil mitu erinevas stiilis osa.

Eltzi loss on haruldane just seetõttu, kuna see on üle elanud teise maailmasõja ja mitu sõda enne seda. Seetõttu saavad külalised imetleda originaalset interjööri ja hooneid. Imekaunist lossi on peetud niivõrd oluliseks saksluse sümboliks, et see trükiti 1965–1992. aastatel Saksa 500-margasele rahatähele.

Foto: Shutterstock

Lossis korraldatakse giidiga ekskursioone, mis kestab umbes 45 minutit, kuid praegu on loss ajutiselt suletud. Trip.ee andmetel on Eltzi lossi ümber üle 300 hektari Natura 2000 kaitsealasid, kus on mitmeid maalilisi matkaradasid. Haruldaste taimede kaitseks pole lubatud metsa all niisama ringi luusida, vaid püsida matkaradadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles