NÄDALA REIS ⟩ Kolm vaadet Põhja-Küprosele

Anete Kruusmägi
Copy
Esimesed märgid inimtegevusest tekkisid Küprosele umbes 10 000 aastat enne meie ajaarvamise algust. Tuldi Kreekast ning Kreeka on tsivilisatsioonide ristteel olevat saart ka hilisemal ajal jõuliselt mõjutanud.
Esimesed märgid inimtegevusest tekkisid Küprosele umbes 10 000 aastat enne meie ajaarvamise algust. Tuldi Kreekast ning Kreeka on tsivilisatsioonide ristteel olevat saart ka hilisemal ajal jõuliselt mõjutanud. Foto: Anete Kruusmägi

Põhja-Küpros on saare lõuna poolt tulijale eksootika. Euroopa Liit saab otsa, teed näevad välja räämas ning efharisto asemel kõlab teşekkürler.

Vihane türgiküproslane karjub: «Tulge otsekohe tagasi, kiiremini, või ma kutsun politsei!», kui märkab meid mööda randa kõndimas. Päike on valge liiva varvaste all juba soojaks kütnud ja Vahemere rohekassinised lained rulluvad laisalt randa.

Teisel pool kõrguvad hiiglaslikud hotellid, kuid turistide asemel vaatavad meile kuurordist vastu mustad aknaaugud ja pragunevad seinad. Haaran seelikusabast ja teen paar jooksusammu. Silme eest vilguvad mööda hoonetele kleebitud sildid püssimeeste ja tekstiga: «Sõjaväe tsoon. Sissepääs keelatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles