ÜLEVAADE ⟩ Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Neile, kes armastavad varakult jõulukinke varuda, on see nädalavahetus tihe – toimuvad laadad, kus Eesti väiketootjate kaupa soetada. Peale selle võiks külastada näitust «Piparkoogimaania», kus kõik eksponaadid on tehtud piparkoogist. Ja kui aega üle jääb, tasub võtta osa mõnest ühismatkast – looduses on juba piisavalt lund, et tõukekelgud ja muu lumevarustus välja otsida.

Jõululaadad

Sel nädalavahetusel avab uksed viis jõululaata – hea uudis neile, kes varakult kingitusi tahavad jahtida. Alustame Tartu Näituste Messikeskusest, kus toimub traditsiooniline suur jõululaat. Laadale saab minna veel Alatskivi lossi ja Kuressaare kesklinna. Rahvusvaheline jõulubasaar toimub Balti jaama turul ning Lõuna-Eestis olles tasub minna Võru linna, kus tantsitakse ja müüakse head laadakaupa.

Jõululaat Tartus.
Jõululaat Tartus. Foto: Visit Estonia

Kuhu muuseumisse minna?

Üks väga teistmoodi ja huvitav üritus toimub sel nädalavahetusel Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis, kuhu tulevad oma meeneid müüma teised muuseumid kogu Eestist. Tegemist ongi muuseumipoodide jõululaadaga. Kumu perehommik keskendub seekord teemale «Rännak digiloodusesse».

ERMis toimub laupäeval üritus «Erm tantsib», kus Eesti Rahva Muuseumi suurel silla-alal esinevad rahvatantsijad ja saab ka pealtvaatajana jalga keerutada. Tallinnas on pühapäeval aga muuseumipäev – mitmesse muuseumisse on tasuta sissepääs.

Loodustuurid

Tallinnas toimub talvine rattatuur koos kohvipausi ja turu külastusega. Juba mitmendat korda on võimalik minna jõuluteemalisele jalutuskäigule Tallinna Raekoja platsilt Telliskivi loomelinnakusse. Setomaal saab matkata elektri fatbike-ratastega ning ilm soosib juba seda, et saab minna valguskelgumatkale talvisesse Taevaskotta.

Tallinna rattatuur.
Tallinna rattatuur. Foto: Visit Estonia

Jõuluüritused kogu Eestis

Jõgevamaal saab külastada Siili jõulumaad või minna Põltsamaa lossi Lumekuningriiki. Raplamaal võib nautida talvemõnusid koos Huskypargi kelgukoertega või Paluküla Mäe talu jõuluüritusel. Viljandis Vabaduse platsil tähistatakse üheskoos advendiaega ning Olustvere mõisas peetakse pühi nii, et saab sõita saaniga, toita ja paitada loomi jpm.

Ida-Virumaal olles võiks võtta suuna Eesti kaevandusmuuseumisse, kus ootab ees Jõuluprogramm. Sealkandis toimub ka laatasid ja kontserte. Tallinnas saab Jõulumaast osa Iglupargis.

Kunst ja muu ilu

Kui üldse detsembris näitusele minna, siis olgu selleks «Piparkoogimaania» – väljapanek asjadest, mis on kõik tehtud piparkoogist. Mine vaata, kas kulinaarsel loovusel on piire?! Tallinna vanalinnas muutuvad mõned hoovid muinasjutuks ehk valgus- ja heliinstallatsioonide abil äratatakse armastatud jutud ellu. Muinasjutulise ehise saavad Hopneri maja hoov, Prantsuse instituudi hoov, Katariina kiriku hoov, Raekoja tänav, Sõpruse kino esine plats, Rohelise turu park Pikal tänaval ning Saiakangi tänav.

Paides ootab meid ees Suur kunstinädalavahetus – Raija Merilä Kodugalerii ja Kesk-Eesti Kunstnike Liit korraldavad ühiselt kunstiürituse, mis koosneb kunstigaraaži avamisest ja avatud uste päevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles