Riias tuleb uuest aastast turismimaks

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Riia.
Riia. Foto: Shutterstock

Alates 1. jaanuarist 2023 hakkab Läti pealinnas Riias kõikidele ametlikele ööbimistele kehtima turismimaks, kirjutab trip.ee.

Maksu suuruseks on 1 euro igalt külaliselt öö kohta. Maksu suurus on piiratud 10 euroga, mis tähendab, et pikemaajalistele peatujatele pärast 10 ööd maksu ei rakendata. Turismimaksust on vabastatud ka kõik alla 18-aastased reisijad.

Riia Linnavalitsus võttis otsuse turismimaksu rakendamisest vastu juba 2019. aastal ja see pidi rakenduma alates 2021. aastast. Koroonapandeemia ja turistide puudumise tõttu otsustati seda edasi lükata ja hakkab nüüd kehtima uuest aastast. Põhiline nüüd sisse viidud muudatus puudutab alaealisi. Kui varasema plaani kohaselt pidid maksu alla kuuluma kõik üle 12-aastased, siis nüüd otsustati alla 18 mitte maksustada.

Laekuva maksuraha kasutamise eesmärgid saavad olema sõbralikult ebamäärased. Turismiprojektide toetamine, turismi infrastruktuuri arendamine ja Riia rahvusvaheline tutvustamine on asjad, mille alla saab mahutada suure valiku tegevusi.

Balti riikides on Riiaga sarnase turismimaksu kehtestanud ka Kaunas (2016) ja Vilnius (2018). Mujal Euroopas küsitakse erineva suurusega turismimaksu näiteks Berliinis, Amsterdamis, Roomas, Veneetsias, Lissabonis, Viinis ja Brüsselis.

Riia ühistranspordi piletisüsteemi reform

Uuest aastast reformitakse ka Riia ühistranspordi piletisüsteemi. Kui praegu on Riias 135 erinevat piletitüüpi, millest pole kellelgi ülevaadet ja osasid piletitüüpe iialgi ei kasutata, siis alates 2023. aastast väheneb erinevate piletitüüpide arv kuuele:

  • Ühekordne pilet 2€ (praegu 1,15€)
  • 90 minuti pilet 1,50€
  • 24 h pilet 5€
  • 3 päeva pilet 8€
  • 5 päeva pilet 10€
  • kuupilet 30€ (praegu 50€)

Pensionärid, kooliõpilased ja puudega inimesed saavad ka edaspidi sõita tasuta.

Uus piletisüsteem rakendub alates 31. detsembrist 2022. Kuna aastavahetusel on Riias ühistransport tasuta, siis reaalselt hakkab see kehtima alates 2. jaanuarist 2023. Selleks ajaks peaks kõikides piletimüügikohtades olema juba uus info. Varem ostetud piletid kehtivad Riias veel 60 päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles