VAATA PILTE: Kolbad säravad kõikjal: surnuid peetakse täna meeles ka Mehhikos

reis.postimees.ee
Copy
Mehhikos ei kujutata surnuid ohtlike või õnnetutena.
Mehhikos ei kujutata surnuid ohtlike või õnnetutena. Foto: Krister Kivi

1. ja 2. novembrile langev Día de los Muertos on Mehhikos suur püha, mis sarnaneb küll veidike Halloweeniga, ent tal on siiski muhedam alatoon. 

Surnupealuud meenutav koroonamask hallipäise härrasmehe peas. Skeletielemendiga süsimust T-särk vastujalutava naise seljas. Lubivalgeks meigitud näoga klienditeenindaja. Lahkunuile üles seatud rikkalik banketilaud ning elavate suhu rändav paksult suhkruga üle riputatud saiake pan de muerto ehk surnute leib... Need on vaid mõned kerget kultuurišokki tekitavad visuaalid, millega Mehhikos novembri esimestel päevadel kerge kokku puutuda.  

Kuid kui eestlaste hingedepäev on perekondlik ja introvertne tähtpäev, mis väljendub peamiselt koduakendel või kalmistutel hubisevates küünaldes, siis Mehhikos peetakse surnuid meeles rõõmsamas, koguni kerglases atmosfääris. 

Surnute päevale sobivalt kaunistatakse avalikes ruumides ka põrandaid. Kulutused, mida selleks tehakse, tunduvad olevat meie jõulukaunistustega vähemasti samas suurusjärgus.
Surnute päevale sobivalt kaunistatakse avalikes ruumides ka põrandaid. Kulutused, mida selleks tehakse, tunduvad olevat meie jõulukaunistustega vähemasti samas suurusjärgus. Foto: Krister Kivi
Tagasihoidlik söögikoht kutsub maitsma surnute leiba. Sageli on magus saiake maitsestatud aniisiseemnete või apelsinikoorega.
Tagasihoidlik söögikoht kutsub maitsma surnute leiba. Sageli on magus saiake maitsestatud aniisiseemnete või apelsinikoorega. Foto: Krister Kivi
Hubaselt kaunistatud koduaknad.
Hubaselt kaunistatud koduaknad. Foto: Krister Kivi
Esialgu võib tunduda, et see uhke laud on hotellis kaetud mõnele peagi saabuvale peoseltskonnale. Ja ehk ongi, ainult et tullakse teisest ilmast...
Esialgu võib tunduda, et see uhke laud on hotellis kaetud mõnele peagi saabuvale peoseltskonnale. Ja ehk ongi, ainult et tullakse teisest ilmast... Foto: Krister Kivi
Foto: Pealuu kuju võtavad ka küpsetised ning vahel on raske öelda, kas tulemus on mõeldud põskepistmiseks või lihtsalt dekoratsioon.
Surnutepäevale sobivaid näokaunistusi kannavad Mexico Citys paljud: üle pika aja on see võimalik ilma takistava koroonamaskita, mille kasutamine aina vabatahtlikum.
Surnutepäevale sobivaid näokaunistusi kannavad Mexico Citys paljud: üle pika aja on see võimalik ilma takistava koroonamaskita, mille kasutamine aina vabatahtlikum. Foto: Krister Kivi
Väike restoran, kus kolmekäiguline päevapakkumine maksis 3.61 eurot, oli oma lae samuti novembrikuu algusele sobivalt ära ehtinud.
Väike restoran, kus kolmekäiguline päevapakkumine maksis 3.61 eurot, oli oma lae samuti novembrikuu algusele sobivalt ära ehtinud. Foto: Krister Kivi
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles