ÜLEVAADE ⟩ Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Sügisene jalutuskäik Raekoja platsist Telliskivi loomelinnakusse.
Sügisene jalutuskäik Raekoja platsist Telliskivi loomelinnakusse. Foto: Visit Estonia

Nädalavahetusel saab kuulata palju muusikat, jalutada looduses ja tuuritada muuseumis või lihtsalt nautida filmifestivalide paremikku. Sisukat oktoobrilõpu nädalavahetust!

Muusika

Tartus on tulemas Nüüdismuusika Festivali kontsert «Afekt», Pärnus Linnaorkestri kontsert «Õhtu virtuoosidega: Šernius. Murdvee.» ja Narvas iDeeJazz 2022, kusjuures osa sellest üritusest toimub ka Tartus. Harjumaal on tulemas Accordionfest, Raekoja juubel ja Ana Carla Maza kontsert Viimsi mõisas. Üle Eesti on toimumas kontserte ja lavastusi festivali «1000 kurge» raames.

Tuurid ja matkad

Rõõm tõdeda, et ehkki ilmad aina jahenevad, ei kao õues koos rändamise tuurid kuskile. Sel nädalavahetusel on võimalik minna ÖÖmatkale Väikesele Väerajale ja sügis-talvisele jalutuskäigule Tallinna raekojaplatsist Telliskivi loomelinnakusse. Huvitav ekskursioon tuleb ka Eesti Kunstimuuseumis: Kunstisari 60+: Kunst või teadus, kus tunniajasel tuuril vesteldakse ja tutvutakse näitustega.

Näitus Kunst või teadus.
Näitus Kunst või teadus. Foto: Visit Estonia

ERM kutsub reedel lapsi muuseumisse. «Jüri ja Mari muuseumimatk» viib huvilised püsinäitusele "Kohtumised", sobib lasteaialastele ja algkooliealistele. Tuur «Jüri ja Mari keelesugulastel külas» viib püsinäitusele «Uurali kaja», sobib samuti lasteaialastele ja algkooliealistele. Mõlema tuuri kestvuseks üks tund.

Muu põnev

Kultuurikatlas toimub nädalavahetusel Põlevate Kõrvitsate FEST/ 15. JAFF - 2-. Korraldajad ütlevad nii: «Tähed otsustasid, et Jaapani animafilmide festivali JAFF kulminatsioon langeb kõigi hingede öö eelõhtule ja see tähendab, et vaatajaid ootab ka rikkalik kultuuriprogramm halloween'i vaimus.»

Tartus aga toimub 20/20 Filmifestival, mille käigus tuuakse vaatajate ette 1920. aastate tummfilmid, sidudes nii ammumöödunud 20ndaid saabunud 20ndatega.

Näitus

Kumus on näitus nimega «Kunst või teadus». Kunsti ja teaduse dialoog on praegusel tormilisel digiarengu ja tõejärgsuse ajastul oluline teema. Samas on teaduse visuaalne ajalugu suuresti unustatud. Näitus vaatleb kunsti seosed loodus- ja reaalteadustega 19. sajandil ja 20. sajandi alguses.

Teine näitusesoovitus on see, et esmakordselt saab Eestis tutvuda kunstniku ja filmitegija Oliver Ressleri loominguga. Näitus vaatab kriitilise pilguga maailma kliimaõiglusliikumist ning uurib selle seost kunstiga. Väljapanekul on mitme kanaliga videoinstallatsioonid, fotod, graafika, joonistused ja skulptuurid.

Kolmandaks on paslik meelde tuletada, et Vabamus on endiselt üleval näitus «Miks Eesti? 30 aastaga ENSVst e-Eestiks». See võtab kokku Eesti digiühiskonna kujunemisloo, saavutused ja heidab pilgu tulevikku. Näitus püüab vastata küsimusele, miks ikkagi sai just Eestist, endisest põllumajandusriigist digitaalne ühiskond ning millised uued väljakutsed ootavad meid ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles