UURING ⟩ Need on 13 kõige halvemat turistitüüpi

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Võõras kohas reisimine on seiklus ja avastamine – kuni seda ei tehta viisil, mis loovad sõnale «turist» halva maine. Me kõik oleme reisil kokku puutunud inimestega, kes meie (ja kohalike) arvates ei käitu kõige paremini või otseselt häirivad teisi, kirjutab Trip.ee

Võõras kohas valesti käitumine on tunnetuse küsimus, kuid selgub, et seda on püütud vaadelda ka akadeemilisest vaatenurgast. Ajakiri International Journal of Tourism Research avaldas uuringu, kus on klassifitseeritud reisijatüübid, keda inimesed kõige vähem kannatavad. Selleks koguti aastatel 2014–2019 Redditi foorumitest kommentaare, kus kasutati sõnu «tourist bad behaviour» («turistide halb käitumine» – toim.)». Seejärel asuti neid tegevuse järgi gruppidesse liigitama ja tulemusena identifitseeriti 13 peamist gruppi turiste, kes inimesi kõige rohkem häirivad.

Uuringu põhjal on need 13 kõige halvemat tüüpi turisti (protsent näitab mainimiste sagedust):

  1. Kultuurieirajad: 20,9 protsenti
  2. Segajad: 19 protsenti
  3. Pildiklõpsijad: 9,7 protsenti
  4. Risustajad: 7,8 protsenti
  5. Ohutusignorandid: 7,6 protsenti
  6. Ülbikud: 6,3 protsenti
  7. Joodikud: 5,9 protsenti
  8. Vandaalid: 5,3 protsenti
  9. Hoolimatud juhid: 4,2 protsenti
  10. Loomade väärkohtlejad: 4,0 protsenti
  11. Ettetrügijad: 3,2 protsenti
  12. Hoolimatud vanemad: 3,0 protsenti
  13. Seaduserikkujad: 2,3 protsenti

1. Kultuurieirajad

Kõige vihatum turistidegrupp olid inimesed, kes eirasid antud riigis kehtivaid kultuurinorme. Erinevatel rahvastel võivad olla küllalt erinevad tavad, aga üldiselt saab teiste käitumist jälgides ja ennast eelnevalt harides suuremaid möödalaskmisi vältida. Kohalikud on turistidele enamasti küllaltki andestavad, kuid on käitumist, eriti religiooniga seotud, mille eiramine toob kaasa suure pahameele. Tuleb arvestada, et taolised ebasobivad käitumised kujundavad ka kohalike üldist arvamust turistidesse.

2. Segajad

Segajad on inimesed, kes häirivad kohalike igapäevarutiine ja elukvaliteeti. Selle alla käib näiteks tänavate ja teiste avalike kohtade, supermarketite ja ühistranspordi ummistamine. Sageli on see seotud liigturismiga. Vaata teemakohast uudist: Barcelona kehtestab turismigruppidele uued reeglid.

3. Pildiklõpsijad

See on seltskond, kelle elu on Instagramis ja kes peab iga hinna eest kõigest foto saama. Nad võivad teisi ignoreerides teha endast sadu selfisid, peaasi, et saaks endale meeldiva pildi. Sageli pildistatakse kultuurinorme eirates ja/või inimestelt eelnevalt luba küsimata. Ja ikka ja jälle saab lugeda, kuidas mõnele on üritus «vinge pilt iga hinna eest» lõppenud fataalselt. Mobiiltehnika ajastu paratamatu kaasnähe.

4. Risustajad

Need on inimesed, kes jätavad oma prügi mujale, kui selleks ette nähtud kohtadesse. Klassikaline populaarsetel matkaradadel.

5. Ohutusignorandid

Inimesed, kellel reisil kaob ohutunne ja turvareegleid eirates seavad ohtu nii enda kui teised. Mõnel puhul tulenevad ohutusnõuded tervest mõistusest ega vaja kirjalikke eeskirju ja reegleid.

6. Ülbikud

Inimesed, kelle kohta käib ütlus «Mina olen Tallinnast ja mina maksan». Sellist käitumist kohtab eriti just turismi teenindavas sektoris, kus töötajatega käitutakse väljakutsuvalt ja ülbelt, arvates, et kui makstakse, siis võibki kõike teha. Siia alla kuulub ka naisteenindajate seksuaalne ahistamine.

7. Joodikud

Siin saab välja tuua kaks aspekti: purjus inimeste üldine ebameeldivus ja purjus inimeste ebasobiv käitumine. Leidub kohti, kuhu sõidetaksegi peamiselt purjutama, aga purjus turistid kohalikega samas kohas kujundab paratamatult ka arvamust neist.

8. Vandaalid

Vandaalide alla liigituvad turistid, kes rikuvad ja hävitavad kohalikku loodust, mälestusmärke ja infrastruktuuri. Klassikaline näide on inimesed, kellel kirjaoskus on omandatud ainult selleks, et mõnele vaatamisväärsusele kirjutada «Mina olin siin. Fedja 2022».

9. Hoolimatud juhid

Turistid, kes eiravad liikluseeskirju, sõidavad liiga aeglaselt või liiga kiirelt ning peatuvad pildistamiseks keset teed.

10. Loomade väärkohtlejad

See puudutab turiste, kes sisenevad loomade territooriumile, neid häirides või kes oma käitumisega põhjustavad loomadele kannatusi või isegi surma. Sageli seotud pildistamisvajadusega ja endale ohtlik.

11. Ettetrügijad

Käitumine, kus järjekorda ei peeta millekski ja soovitakse teistest ette trügida või trügimine näiteks turismiatraktsioonide sissepääsude juures, kauplustes ja lennujaamades. Uuringu andmetel seostatakse sellist käitumist sageli hiinlastega. Näiteks Hongkongi elanikele on see üks kõige häirivamaid turistide käitumisviise. Hongkongis ja Läänes käsitletakse järjekorrast ettetrügimist ebaõiglase ja mitteaktsepteeritavana.

12. Hoolimatud vanemad

Puhkusel viibivad vanemad, kes jätavad lapsed järelvalveta või lubavad tal käituda viisil, mis seab lapse ohtu või häirib teisi inimesi ja kohalikke.

13. Seaduserikkujad

Uimastite omamine, ohustatud looma- ja linnuliikide transportimine, ebaseaduslik droonilennutamine, aga ka lihtsalt liiva või karpide kaasavõtmine mererannast. Vaata ka teemakohast uudist: Ettevaatust! Rannaliiv suveniirina võib vangi viia.

Kokkuvõtteks

Eelnev loetelu on üks võimalikest lähenemistest. Näiteks segajate alla võiks liigitada ka lärmajad, osa inimesi on üsna häiritud hotellide ja randade rätikusõdadest, kus tormatakse hommikul (või eelmisel õhtul) endale lamamistoole reserveerima. Viimase poole aasta trendiks on teatav grupp venelasi, kelle eesmärk Euroopas on Venemaad ülistada ja ukrainlasi ahistada. Reserveeritud eestlast võib häirida ka liigjutukas ameeriklane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles