TOP 10 Need on Euroopa taskuvaraste lemmikpaigad

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Las Ramblas
Las Ramblas Foto: Shutterstock

Euroopa metropolid on täis vaatamisväärsusi, kus alati leidub uudistavaid turiste, kelle tähelepanu keskendub ühele või teisele võimsale ehitisele või ilusale väljakule. Aga nii kaunid ja lahedad, kui need kohad ka pole, ei tasu kunagi silmist lasta oma asju ja väärtesemeid, sest turistide lemmikkohad on ühtlasi ka taskuvaraste armastatud «töökohad», kirjutab Trip.ee.

Briti hinnavõrdlusportaal Money.co.uk pani kokku ülevaate, mis vaatamisväärsuste juures on Tripadvisori kasutajate hinnangutes esinevaid kaebusi või märkusi arvestades kõige suurem tõenäosus langeda taskuvaraste ohvriks. Analüüse tehti kahe metoodika järgi:

  • millistes kohtades oli absoluutarvudes kõige rohkem mainitud taskuvargusi;
  • millistes kohtades oli protsentuaalselt kõige rohkem mainitud taskuvargusi.

TOP 10 taskuvaraste lemmikkohta absoluutarvudes

Kuvatõmmis
Kuvatõmmis Foto: Trip.ee

1. Las Ramblas, Barcelona (mainitud 3271 arvustuses)

Barcelona kuulsat jalakäijate tänavat Las Ramblast mainiti Tripadvisori arvustustes taskuvaraste seisukohast kõige rohkem – 3271 arvustuses. Barcelona on täis kultuuriväärtusi, kuid Las Rambla kuulsus taskuvarguste esinemise poolest on muutumatuna püsinud aastaid. Rahakotid, mobiiltelefonid ja fotokaamerad on kõige kergemad kaduma suvekuudel, kui linn on täis turiste.

Lisaks Las Ramblasele tasub Barcelonas oma asjadel silm tähelepanelikult peal hoida ka Plaza Catalunya, linna ajaloolise kvartali Barrio Gotico, Mercat Santa Caterina ja Picasso muuseumi kandis.

Loe lisaks: Barcelona plaanib La Rambla turistilõksust muuta kultuuritänavaks

2. Eiffeli torn, Pariis (2569 mainimist)

Maailma üks kõige kuulsamaid ja populaarsemaid vaatamisväärsusi on ühtlasi ka taskuvaraste lemmikkoht. Eriti tähelepanelik tasub olla tänaval, mis viib metroopeatusest torni poole.

3. Trevi purskkaev, Rooma (2206 mainimist)

Ajaloost küllastunud ja turiste täis Rooma on suurepärane tegevuskoht ka taskuvarastele. Nende tegevust on enim märgatud kuulsa Trevi purskkaevu ümber.

4. Karli sild, Praha (1081 mainimist)

Neljandal kohal selles edetabelis on Euroopa üks vanimaid kivisildu Karli sild Prahas. Jällegi, turistide tõmbenumbri juures tasub arvestada, et taskuvargadki pole sinust kaugel.

5. Sacré-Cœuri kirik, Pariis (914 mainimist)

Sacré-Cœuri kiriku ümbrus linna kõrgeimas paigas Montmartre’il on suurepärane koht Pariisi pildistamiseks. Aga pildistamise ajal ei tasu tähelepanu kaotada.

6. Colosseum, Rooma (666 mainimist)

Ligi 2000 aasta vanune maailma suurim amfiteater Colosseum on Rooma üks sümboleid ja koht, mida kõik turistid soovivad kindlasti oma silmaga näha. Aga kõik väärtuslik tasub enne kindlalt ära panna.

7. Raekoja plats, Praha (646 mainimist)

Taskuvaraste lemmikpaik number kaks Prahas on vanalinna süda Raekoja plats (Staroměstské náměstí). Väljakul leidub rohkesti tegevust ja vaatamist, mis loob vargapoistele võimalusi.

8. Louvre, Pariis (598 mainimist)

Tagasi Pariisi. Kolmas TOP10-sse mahtunud koht Pariisis on Louvre. Aastas külastavad seda miljonid inimesed. Aga kus palju inimesi, seal ka varguste tõenäosus suurem.

9. Notre-Dame, Pariis (408 mainimist)

Ja jälle Pariis. Üheksandal kohal selles pingereas on Notre-Dame’i katedraal ehk Pariisi Jumalaema kirik. Kui sa lähed 2019. aastal tulekahjus kannatada saanud kiriku taaastamise edenemist vaatama, siis hoia silm oma asjadel peal.

10. Sagrada Familia, Barcelona (407 mainimist)

Alates 1882. aastast ehitatav Antoni Gaudi meistritöö Sagrada Família on Barcelona ja kogu Hispaania üks populaarsemaid vaatamisväärsusi. Kui see eeldatavasti 2026. aasta lõpus valmib, ei tähenda see ilmselt seda, et taskuvargused seal lõppeks.

Kohad, kus on suurim varguste mainimise protsent

Pilt muutub veidi, kui vaadata, kus mainiti taskuvargusi protsentuaalselt kõige rohkem. TOP 10 sees on jätkuvalt Euroopa suurlinnad (ühe erandiga), kuid tervelt 6 puhul on tegemist transpordi või transpordisõlmega.

Kolm kõige ohtlikumat kohta:

1. Benidormi turg

2. Ateena metroo

3. Coloni tänav Cebus Filipiinidel

Soovitusi varguste vältimiseks

Kõik eelnev ei tähenda siiski seda, et turismimagnetid ja suurlinnad oleks tingimata ohtlikud. Paranoiliseks pole mõtet minna, kuid mõnda asja tasub silmas pidada küll:

1. Ära pane raha või rahakotti pükste tagataskusse. See on kõige lihtsam sihtmärk ja sa ilmselt ei saa arugi, kuidas ja kunas raha ära võeti.

2. Ära pidevalt katsu kontrolliks oma taskuid. See annab varastele täpse info, kust midagi leida on.

3. Rahvamassi sees tasub alati olla tähelepanelik. See on taskuvargale parim võimalus.

4. Kohati hoitakse oma asju väga naiivselt ja hooletult. Naisterahvas suurlinnas (või tegelikult, kus iganes) lahtise käekotiga, kust paistab midagi väärtuslikku, on varastele nagu meepurk.

5. Taskuvargad töötavad sageli gruppides. Ka ohutuna näivad inimesed, nagu lapsed, tüdrukud või vanurid võivad olla osa skeemist.

6. Ära hoia kogu raha ühes kohas.

7. Ära jäta kohvikus oma telefoni hooletult lauale.

8. Varastamine ei tähenda tingimata seda, et rahavargus toimub kohe. Pole ebatavaline, kui pahaaimamatut turisti nööritakse mitu korda järjest – kõigepealt näidatakse mõnda kohalikku kohta, kus asjad on võrreldes turistilõksudega «palju odavamad» ja seejärel usalduse tekkimisel lahkutakse külalise raha ja/või mõne muu väärtusliku asjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles