OLE VALMIS Lennujaamades töötatakse välja uut pagasisüsteemi kaose vähendamiseks (1)

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Reisijad Malaisia lennujaamas
Reisijad Malaisia lennujaamas Foto: Shutterstock

Lennujaamades valitseva kaose vastu on hakatud tööd tegema ja lahendusena pakutakse pagasi külge käivaid elektroonilisi silte.

Peale pandeemiat on lennujaamades valitsenud suur kaos. Toimuvad streigid, lennud hilinevad, neid tühistatakse ja pikkade järjekordade tõttu jäävad reisijad lennukitest maha.

Alaska Airlines pakkus välja uue tehnoloogia suure segaduse vähendamiseks. Neil on plaanis vahetada praegu kasutatavad lennule registreerimisel antavad paberist pagasisildid elektrooniliste vastu. See peaks kiirendama lennule registreerimise protsessi ja vähendama lennujaama töötajate koormust.

Kui uued elektroonilised sildid kasutusele tulevad, ei pea reisijad ootama järjekorras, et enda pagasit ära anda. Selle asemel saavad nad panna elektroonilise sildi kohvri külge juba kodus ja aktiveerida selle 24 tundi enne lendu. Aktiveerimiseks tuleks kasutada mobiilirakendust. Siltidel pole patareisid ja need kasutavad seda vähest energiat telefonist, mille saavad aktiveerimisel.

Aktiveerimiseks tuleb telefon panna sildi lähedusse ja nii saab rakendus kätte informatsiooni. Pagasisilt aktiveerub ja reisija lennuinformatsioon ilmub väikesele elektroonilisele ekraanile. Seejärel võib reisija jätta pagasi selleks mõeldud kohta lennujaamas.

Ennustatavalt vähendab selline lahendus lennujaamades reisile registreerumise järjekordi 40 protsenti. Ühtlasi peaks see vähendama teisi järjekordi lennujaamades.

Lennufirma plaanib tehnoloogiat vaikselt katsetama hakata. Alguses jagatakse välja 2500 tasuta elektroonilist silti reisijatele, kes reisivad tihti. Seejärel on võimalik silte soetada lennufirma liikmetel (arvatavasti aastast 2023). Täpset siltide hinda ei ole veel avalikustatud, aga arvatakse, et see jääb umbes 72 dollari kanti.

Silte plaanitakse tegema hakata vastupidavast plastist. Kuna kohver elab lennujaamas palju üle, siis peab silt selle küljes olema tugev ja pidama vastu kukkumistele, hõõrdumistele ja muljumistele. Elektrooniliste siltidega on tehtud katsetusi ja lubatakse, et need peavad vastu terve elu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles