Kõhedaks võttev maandumine: kas odavlennuliin seadis inimeste elusid ohtu? (2)

reis.postimees.ee
Copy
Võib vaid ette kujutada, mis saanuks paljudest pealtvaatajatest siis, kui piloodid otsustanuks go-around manöövri jaoks  viimasel hetkel oma mootorid täisvõimsusel möirgama panna.
Võib vaid ette kujutada, mis saanuks paljudest pealtvaatajatest siis, kui piloodid otsustanuks go-around manöövri jaoks viimasel hetkel oma mootorid täisvõimsusel möirgama panna. Foto: Kuvatõmmis Youtubest / JSI Plane Spotters / Spotter Cam

​Ungari odavlennufirma Wizz Air on kogunud kahtlast kuulsust Skiathose saarel ülimadalalt üle inimeste peade maandumisraja poole tuhisedes.

Maailmas on lennuvälju, kus maandumisraja asetus on selline, et sellele tuleb läheneda madalalt üle mere ja ranna. Võimalus lennukeid lähedalt näha on atraktsiooniks paljudele lennundushuvilistele. Üle ilma kuulus on näiteks Princess Juliana International Airport Saint Martini saarel, kuid ka Alexandros Papadiamantise lennuväli Kreekale kuuluval Skiathose saarel on taoline paik.

Ungari odavlennufirma Wizz Airi Airbus 321 maandus läinud nädalal Skiathosel võimalikuks eksimiseks lausa erakordselt vähe ruumi jättes ning rannal maanduvaid lennukeid imetlevad ja pildistavad inimesed pidid ehmunult küüru tõmbuma, kui õhulaev vaid paari meetri kõrguselt üle nende peade vihises.

Youtube'is on video kogunud üle nelja miljoni vaatamise ning vaidlused käivad siiani, kas piloodid üritasid ettenähtust madalamalt maandudes oma täpsusega lihtsalt muljet avaldada või panid vastupidi rõhku turvalisusele: kuna Skiathose lennujaama rada on vaid 1628 meetrit pikk (võrdluseks: Tallinna lennujaamas on 3480 meetrit pikk rada) ja tema teises otsas asub järsak, on suurema lennukiga maandudes mõistlik võimalikult kohe raja alguses rattad maha saada.

Wizz Air lendab puhkusesaarele mitmest Itaalia linnast ning paljude teiste lennufirmade seas on Skiathosele hooajaliselt opereerinud ka Finnair Helsingist. Vaid 49,9 ruutkilomeetri suurune saar on tuntud oma randade, kloostrite-kirikute ja elava ööelu poolest.

Loe rohkem reisilugusid lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles