ÜLEVAADE ⟩ Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Viru Folk.
Viru Folk. Foto: Puhka Eestis

Seekord pole palju suuri üritusi ees ootamas, aga selle eest on need kõik väärikad ja võimsad. Lubab ilusat ilma – pole mingit põhjust koju norutama jääda. Sündmusi leiab pea igast Eestimaa nurgast.

Tallinnas toimub Birgitta festival. See lähiriikide ainus rahvusvaheline muusikateatri üritus on Tallinna tunnusfestival. Seal etendatakse oopereid, ballette, lavastatud oratooriume, kaasaegse tantsu etendusi, muusikale ja teisi muusikateatri žanreid. Etendustel on eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid, avatud on kohvik ja restoran.

Arvamusfestivali austajad aga ei kahtle, kuhu sel nädalal suund võtta – ikka Paidesse. Juba kaheksas arvamusfestival loob ruumi, mis jõustab head arutelu, inspireerib inimesi uutele ideedele ja tegudele, viib neid kokku ning selle kaudu arendab ka ühiskondlikku arutelukultuuri. Tule kuula huvitavaid mõtteid.

Valge Daami aeg Haapsalus.
Valge Daami aeg Haapsalus. Foto: Arvo Tarmula

Viru Folk toob sel aastal kuulajate ette meie nelja naabri kultuuri, sealhulgas muusika, filmikunsti, köögi jpm. Esinejatest on kohal muuhulgas Skyforger (LV), Moonsorrow (FI), ja Nedsaja Küla Bänd. Muusikat saab kuulata ka teisel pool Eestit – Leigo Järvemuusika festival on hea näide sellest, et klassikalist muusikat ei pea kuulama ainult sirge seljaga saalis istudes, vaid võib nautida ka vabas õhus tekil pikutades. Leigol naudivad klassikalist muusikat ka need, kes seda igapäevaselt ei kuula. Festivali põhieesmärk on klassikalise muusika populariseerimine.

Pärast kaht vaheaastat toimub Antslas taas legendaarne Hauka Laat, millel on nüüd uued korraldajad. Koos uute inimestega on muutumises ka sündmus – tulemas on rohkem meelelahutust ja muusikat ning taas leiab aset romuralli. Ära maga maha, sest esinejate list on muljetavaldav!

Kõige müstilisem sündmus on sel nädalavahetusel kindlasti Haapsalus. Valge Daami aeg on juba kolmel aastakümnel olnud suve üks tähtsamaid sündmusi. Augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul muutub Haapsalu vanalinn sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi.

Muidugi ei saa üle ega ümber sellest, et augustis tähistatakse ka Eesti looduse päeva. Sel puhul toimuvad üle Eesti erinevad matkad, millest saab osa võtta. Seigeldakse SUP-lauaga, kanuudega, süstadega, minnakse koos seenejahile ja ronitakse klindil. Vali endale sobiv välja ja mine loodusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles