Äreva kaasreisija antud alarm viis USA siselennul kahe muhameedlase solgutamiseni

reis.postimees.ee
Copy
Ameerika Ühendriikides elab üle 3.4 miljoni moslemi. Pildil Ameerika Islamikeskus Michigani osariigis.
Ameerika Ühendriikides elab üle 3.4 miljoni moslemi. Pildil Ameerika Islamikeskus Michigani osariigis. Foto: Dane Hillard / Wikimedia Commons

Kaks Sudaani päritolu meest visati Alaska Airlinesi lennukist välja, sest valvas kaasreisija märkas neid kasutamas araabia keelt.

Läinud nädalal Washingtoni osariigi föderaalkohtusse sisse antud hagis süüdistavad Sudaanis sündinud Abobakkr Dirar ja Mohamed Elamin Alaska Airlinesi enda diskrimineerimises, vahendab veebileht Secretflying.

Hagi kohaselt olid Abobakkr Dirar ja Mohamed Elamin (kes on mõlemad mustanahalised ja USA kodanikud ning Business Insider Mexico andmeil ka habemikud) võtnud sisse oma kohad Seattles San Franciscosse suunduma pidanud lennuki esimeses klassis, kui üks kaasreisijaist avastas, et Dirar saadab kellelegi araabiakeelset tekstisõnumit.

Reisija pidas seda ohtlikuks ja läks oma muret stjuardessile kurtma ning lõpuks eemaldatigi mõlemad mehed lennukist. Alaska Airlinesi töötajaskonnast leiti küll isik, kes valdas araabia keelt piisavalt, et kahtlane sõnum läbi lugeda ja kuulutada see «süütuks», kuid lennukompanii kutsus siiski kohale ka FBI ja kohalikud politseijõud. Sihtkohta lubati meestel lõpuks lennata vaid üksteisest eraldatuna ning kohale jõudsid nad tunde ettenähtud ajast hiljem. 

Väljaande The Root andmeil tunnevad mehed end traumatiseeritute ja alandatutena. 

Analoogseid juhtumeid on Ühendriikides pärast 2001. aasta terrorirünnakuid olnud regulaarselt. 2016. aastal visati San Francisco Chronicle andmeil näiteks Los Angelesi lennujaamas Southwest Airlinesi lennukist välja 26 aastat vana Iraagi põgenik Makhzoomi, kuna kaasreisija oli kuulnud teda kasutamas arusaamatut ja ohtlikunatundunud sõna «inshallah» (araabia keeles «kui Allah tahab»), mida lokku löönud reisija pidas viiteks märtristaatuse poole püüdlemisele.

2018. aastal eemaldas Delta Airlines Londonis New Yorki suunduma pidanud lennukist laulja ja youtuber Adam Salehi koos viimase sõbraga, sest Saleh oli telefonivestluses emaga kasutanud araabia keelt, see tekitas kaasreisijais aga ebamugavustunnet. 

11. septembril 2001 viisid 19 noort islamiäärmuslast nelja kaaperdatud reisilennukiga USA idakaldal läbi terrorirünnaku, milles hukkus kokku 2977 inimest ja enam kui 6000 sai vigastada. 

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles