SOOME KAUDU REISIJATELE Kanaaridelt toodud õun võib kaasa tuua kopsaka rahatrahvi

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Tallinna sadam
Tallinna sadam Foto: Küllike Rooväli/Postimees

Olge toidu ja lennukisnäkkidega ettevaatlik. Soome toll tuletab meelde, et ilma selle dokumendita ei tohi nende riiki viia isegi üht õuna.

Reisidelt on tore erinevaid maitsemeenutusi suveniiriks kaasa tuua, kuid enne toiduainete hankimist tasuks end kurssi viia impordipiirangutega.

Igas riigis võivad olla erinevad piirangud

Soome toll tuletab meelde, et näiteks liha ja lihatooteid, samuti piima ja piimatooteid ei tohi Soome tuua väljastpoolt Euroopa Liitu. Loomahaiguste leviku tõkestamiseks on nende loomse päritoluga toiduainete import väljastpoolt EL-i piiratud. Toll soovitab piirangutega eelnevalt tutvuda läbitava riigi tolli või toiduameti kodulehel. «Nii saate reisilt naastes vältida ebameeldivaid üllatusi. Tähelepanu tuleks pöörata muuhulgas sellele, mida saab igast riigist tuua. Loomsete ja taimsete saaduste impordis on erinevusi isegi ühe riigi lõikes,» rõhutas Soome tolli juhtivinspektor Tiia Sulander-Seppänen.

Lisaks soovitavad ametivõimud, et nendest EL-i riikidest, kus on tuvastatud sigade Aafrika katk, ei tohi sea- või metssealiha sisaldavaid lihatooteid üldse sisse tuua. Ohustatud liikidest saadud või toodetud toiduainetel, näiteks kaaviar, on omad piirangud.

Dokument, nilleta ei saa väljastpoolt EL-i importida isegi üht õuna

Aga näiteks köögiviljad või puuviljad? Toll tuletab meelde, et väljastpoolt EL-i imporditud värskete puuviljade, marjade, juurviljade, puuviljade ja ürtide puhul on alati vaja päritoluriigi ametiasutuste taimetervise sertifikaati.

Banaani, datli, duriani, ananassi või kookose puhul aga sertifikaati ei nõuta. Nõue ei kehti ka külmutatud, kuivatatud või konserveeritud toodetele. Eri riikide piirangutega tasub aga ettevaatlik olla, rõhutab Sulander-Seppänen.

Taimetervist käsitlevate õigusaktide kohaselt on Kanaari saared EList väljaspool asuv territoorium. Portugali Madeira seevastu kuulub EL-i regiooni, seega fütosanitaarsertifikaati sealt ei nõuta.

Kuna turistina reisides ei ole tavaliselt võimalik taimetervise sertifikaati hankida, on lihtsam neid kaasavõtmiseks üldse mitte osta. Osade taimede import on täielikult keelatud, sel juhul ei piisa isegi taimetervise sertifikaadist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles