Populaarse rahvuspargi 25-kordne hinnatõus lükkus edasi

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Komodo varaanid. Pilt on illustreeriv.
Komodo varaanid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Indoneesias asuva populaarse Komodo rahvuspargi suur hinnatõus lükkus edasi, kirjutab Trip.ee.

Alates 1. augustist 2022 tegi Indoneesia Komodo rahvuspargi külastamistasu läbi suure hüppe. Kui seni maksis Komodo varaani ehk Komodo draakoni elupaiga külastamine kohalikele 5 eurot ja välismaalastele 10 eurot, siis alates augusti algusest on võimalik ainult osta rahvuspargi aastane pilet maksumusega 3,75 miljonit Indoneesia ruupiat ehk ligi 250 eurot. Ehk siis «kõigest» 25-kordne hinnatõus.

Rahvuspargi asukoht kaardil.
Rahvuspargi asukoht kaardil. Foto: Kuvatõmmis / Trip.ee

Indoneesia reisikorraldajate teatel tühistasid seejärel tuhanded sise- ja välisturistid oma plaanitud reisi. Segadusele aitab kaasa seegi, et rahvuspargi piletihindu on õigus kehtestada East Nusa Tenggara provintsi võimudel ja Indoneesia keskkonnaministeeriumil, kuid kohaliku turismistrateegia loomise ja elluviimise eest vastutab hoopis üks teine agentuur, mis sellise hinnatõusuga päri pole.

Turismisektor alustas streiki

Ränga hinnatõusu vastu protesteerimiseks otsustasid Florese saare Labuan Bajo, mis on Komodo rahvuspargi külastamiseks põhiline baas, turismifirmad ja nende töötajad välja kuulutada kuu aega kestva streigi. Labuan Bajo hotellid on suletud, rahvusparki sõitvad paadid ei tööta, Labuan Bajo lennujaamast linna viiv transport ja autorendifirmad ei tööta. Kohalikud tunnistavad, et tegemist on parajalt suitsiidliku otsusega, kuid ega väga vahet pole, mis põhjusel neil enam tööd pole.

Selle vastu, et Komodo rahvuspargi hinnad peavad teataval määral tõusma, ei oldagi. Protesteeritakse selle vastu, et hinnatõus on sedavõrd järsk.

Pärast kaks päeva kestnud streiki jõudsid pooled siiski kokkuleppele, et kuni 2022. aasta lõpuni jäävad Komodo rahvuspargi külastustasud senisele tasemele ehk välismaalastele ~10 eurot.

Komodo varaan.
Komodo varaan. Foto: Shutterstock

Indoneesias ei teata, mida Komodo rahvuspargiga teha

Indoneesia turismisektor on kurikuulus otsuste pideva ümbervaatamise poolest. Komodo rahvuspark pole siin mingiks erandiks.

  • 2019. aastal otsustati, et rahvuspargi külastustasu tõstetakse 10 eurolt 1000 eurole. See tõi välismeedias kaasa palju vastukaja, sest ametlikud põhjendused «konserveerimisest» ei kõlanud just eriti veenvalt. See plaan lükati sahtlisse.
  • 2019. aastal tuldi välja ka otsusega, et alates 2020. aasta jaanuarist suletakse Komodo rahvuspark külastajatele üheks aastaks, et kasvatada varaanide ja ka nende ühe põhilise saaklooma, Timori hirve arvukust. See plaan maeti maha, kuna «selgus» juba sulgemisotsuse ajal teada olnud fakt, et Komodo draakonite arv on üsna stabiilne olnud juba pea kaks aastakümmet ning liigi säilimine pole ohus. Kokku elab vabas looduses 2017. aastal läbi viidud loenduse andmetel umbes 5700 Komodo varaani, neist Komodo saarel 1727 ja Rinca saarel 1049 varaani. Ka 2019. aasta vaatlused näitavad varaanide stabiilset arvukust.
  • 2020. aastal läksid mõtted veelgi ulmelisemaks, kui Indoneesia valitsus tuli välja ideega rajada Rinca saarele 1,3 hektari suurune ja 6,5 miljonit dollarit maksev juuraajastu tüüpi park. Jurassic Parki stiilis kohaga üritati läbinähtavalt ära kasutada Komodo rahvuspargi aasta-aastalt kasvanud populaarsust. Kohalikud polnud ideest üldse vaimustuses ja õnneks on hetkel vaibunud ka see plaan.

Kokkuvõtteks

Komodo rahvuspargi (Komodo, Rinca ja Padar) suur hinnatõus on ajutiselt küll edasi lükatud, kuid on selge, et varem või hiljem see ühes või teises ulatuses tuleb. Seega, kel plaan Komodo varaane looduses näha, võiks hakata reisi peale mõtlema. Ka Florese saar on vägagi külastamist väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles