Airbnb-s renditi hoonet, kus peeti varem orje

Naine
Copy
Foto: Paul Fosh Auctions / SWNS / Scanpix

Airbnb on pakkunud neliteist aastat õdusaid öömaju, tehes sageli silmad ette tuntud hotellikettidele. Lähemal vaatlusel aga selgub, et iga veebiplatvormil leiduv hoone polegi nii roosilise sentimentaalse väärtusega, kui esmapilgul paistab.

New Orleansi mustanahaline advokaat Wynton Yates tegi Airbnb saidil õõvastava avastuse: veebilehel renditakse 1830ndate aastate orjamaja, mis on ööbimiskohana saadaval. Maja asub Mississippis Belmonti puuvillaistanduses.

«Kuidas on aktsepteeritav, et üüritakse välja paika, kus inimesi hoiti orjadena?» tõstatab mees küsimuse. Yates pööras tähelepanu ka tagasisidele, mida postituse all oli antud. Enamjaolt valgenahalised turistid olid pidanud kohta ajalooliselt romantiliseks, kus kiiktoolis päikeseloojangut vaadata.

Külastajate silmis kaunis kohas pidid orjad aga kuus päeva nädalas päikeseloojanguni töötama, saades vastutasuks toitu, mis loomadele ei kõlvanud. Tol ajal polnud majakeses, kus täna on suur vann, voodi ja teised mugavused, ühtegi mööblieset ning orjad elasid põrandal.

«Orjuse ajalugu eitatakse USA-s pidevalt, kuid nüüd seda koguni mõnitatakse, muutes orjade eluaseme luksuslikuks puhkusekohaks,» ütleb Yates videos.

Airbnb eemaldas postituse samal päeval, kui Yates video TikTok-i postitas. «Varem orjastatuid majutanud kinnistutel pole Airbnb-s kohta,» kommenteeris ettevõte enda tegu. «Vabandame tekitatud trauma või leina pärast ning et me ei võtnud selle probleemi lahendamiseks varem midagi ette.» Ka kinnistu uus omanik on vabandanud.

@lawyerwynton #airbnb this is not ok. #history #civilrights #americanhistory ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles